Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης - Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης - Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο
Πώς αναμορφώνεται το πακέτο της ΔΕΘ, μετά την ανάγκη να βρεθούν «καύσιμα» για αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι εισηγήσεις για συνεισφορά αλληλεγγύης σε επιχειρήσεις. 

Ανατροπές στο πακέτο της ΔΕΘ έφεραν οι βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, η οποία μετέτρεψε τον θεσσαλικό κάμπο σε μια απέραντη λίμνη λάσπης, αλλά και οι πυρκαγιές που έκαψαν 1,7 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Ο βαρύς λογαριασμός για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών σε αγροτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα μέτρα που θα περιλάμβανε το καλάθι της ΔΕΘ.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΑΝΤ1, αλλά και με πληροφορίες, το market pass τελειώνει τον Οκτώβριο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται χωρίς την κρατική επιδότηση στην αντλία, οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Ιανουάριο, ενώ κανονικά θα δοθεί η αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ειδικότερα:

1. Πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, χωρίς την οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής στην αντλία που δόθηκε πέρυσι. Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όπως ανέφερε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης θα δοθεί όπως και πέρυσι με κάποιες διαχειριστικού τύπου αλλαγές. Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Το επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Market Pass. Οι τίτλοι τέλους του Market Pass θα πέσουν στο τέλος Οκτώβριου λόγω του κόστους των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. To Market Pass 2 που αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα καταβληθεί κανονικά στους δικαιούχους με την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίγει αύριο Παρασκευή. Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση στον πρώτο κύκλο δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση καθώς για το εισοδηματικό κριτήριο θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνουν:

- Έως 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

- Έως 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Συνεισφορά αλληλεγγύης

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πρόσθετες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από τις φυσικές καταστροφές. Ο «κουμπαράς» που επιχειρείται να δημιουργηθεί θα βοηθήσει τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τόσο των καταστροφών από την επέλαση του Daniel όσο και τη θωράκιση της χώρας έναντι μελλοντικών κρίσεων. Χθες, ο Κωστής Χατζηδάκης (ΣΚΑΙ) προανήγγειλε την «αύξηση κονδυλίων για φυσικές καταστροφές» στον προϋπολογισμό του 2024, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως τα σχέδια δεν αφορούν «κάποιο μέτρο άδικο ή μέτρο το οποίο θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή», δίνοντας το μήνυμα «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, πρωτίστως οι έχοντες».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον προϋπολογισμό του 2024 θα δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός εσόδων, ο οποίος θα συνδέεται με έναν «κουμπαρά». Σε αυτόν θα κληθούν να εισφέρουν οι έχοντες, κοινώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Η συνεισφορά αυτή θα είναι εθελοντική και τους ακριβείς όρους αναμένεται να περιγράψει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα λειτουργήσει η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα - Ποια αυξάνονται από το 2024

Εφορία: Σε φορο-ελεγκτικό κλοιό τα ακίνητα τύπου Airbnb

Κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο: Ευέλικτα ωράρια, παράλληλη απασχόληση και προσλήψεις υπό δοκιμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider