Χατζηδάκης: «Ναι» σε επίδομα θέρμανσης και προσωπικής διαφοράς, αύξηση ΚΕΑ - Υπό αίρεση η παράταση του Market Pass

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: «Ναι» σε επίδομα θέρμανσης και προσωπικής διαφοράς, αύξηση ΚΕΑ - Υπό αίρεση η παράταση του Market Pass
Πρέπει να πάμε με fast track και διαφάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, γεγονός που θα κοστίσει 600 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Πρέπει να πάμε με fast track και διαφάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ προανήγγειλε ποιες από τις εξαγγελείες της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν και ποιες ανατρέπονται από τις φυσικές καταστροφές.

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα δοθεί κανονικά όπως έχει εξαγγελθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ενώ αντίστοιχα θα προχωρήσει κανονικά η αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπως είχε προγραμματιστεί. Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια των καυσίμων, διαβεβαίωσε πως η θέρμανση θα επιδοτηθεί όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο κύριος Χατζηδάκης, δήλωσε πως «πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του Μarket pass», δηλαδή για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, λόγω του κόστους από την φυσική καταστροφή του Daniel.

Τα κεφάλαια της ΕΕ, τα οποία και ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν επαρκούν για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω μέτρων, και έτσι καθίσταται αναγκαία η κατάθεση ενός συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ στις επόμενες ημέρες, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν σε κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενισχύσεις στους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ.

Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε την επενδυτική βαθμίδα» υπογράμμισε ο υπουργός, και γι' αυτό θα πρέπει να προσωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μαζί με κοινωνική ευαισθησία. «Χρειάζεται ένα καλό μήνυμα προς τα έξω, ότι η Ελλάδα κρατάει το ζύγι, ότι δεν ξανακυλά όπως έγινε στο παρελθόν και ότι θα συνεχίσει με προσήλωση την υλοποίηση των δημοσιονομικών της στόχων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Όσον αφορά, τέλος, στους κερδοσκόπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δοκιμασία των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές, ο υπουργός προειδοποίησε πως «δεν θα υπάρξει έλεος στην αισχροκέρδεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Εξετάζεται αντίβαρο για τις έκτακτες δαπάνες από τις πλημμύρες

Τράπεζες: «Παγώνουν» δόσεις και πλειστηριασμούς έως 31/12/23 για τους πλημμυροπαθείς – Δωρεά 50 εκατ. στην κυβέρνηση για αποκατάσταση υποδομών 

Τροχάδην κυβέρνησης - Βρυξελλών για τα 2,25 δισ. – Πρώτο μέλημα τα κονδύλια του 2022 και η ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider