Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Εξετάζεται αντίβαρο για τις έκτακτες δαπάνες από τις πλημμύρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Εξετάζεται αντίβαρο για τις έκτακτες δαπάνες από τις πλημμύρες
Μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μπορεί να λάβει μία  πρώτη δόση ύψους 250 εκατομμυρίων από το παλιό ΕΣΠΑ ενώ έχουμε λαμβάνειν  ένα ποσό και από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κινηθεί πέραν του προϋπολογισμού της ΕΕ», εξήγησε σήμερα στο μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ επεσήμανε πως εξετάζεται αντίβαρο για τις έκτακτες δαπάνες από τις πλημμύρες.

Οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαντλήθηκαν και είναι αναγκασμένη να κινείται μέσα στα όρια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και μέσα στις κατανομές που έχουν γίνει, ενώ υπάρχουν και κάποια κατά βάση μικρά αποθεματικά σε σχέση με το ύψος του προϋπολογισμού και τα οποία τα χρησιμοποιεί αναλόγως, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ένα μέρος από τα 2,25 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν εχθές από την Κομισιόν για την στήριξη της Ελλάδας μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, είναι πρόσθετες «ευελιξίες», δηλαδή «μας δόθηκε η δυνατότητα να απορροφήσουμε ευκολότερα τα χρήματα ή να τα κατευθύνουμε για την κάλυψη αναγκών στη Θεσσαλία και τις υπόλοιπες πληττόμενες περιοχές».

Εάν η Ελλάδα δεν λάμβανε αυτή την έγκριση, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης.

Οι πόροι που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα

Όσον αφορά στους νέους πόρους που μπορεί να δοθούν στην Ελλάδα, τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μπορεί να λάβει μία πρώτη δόση ύψους 250 εκατομμυρίων από το παλιό ΕΣΠΑ ενώ έχουμε λαμβάνειν ένα ποσό και από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, το αποκαλούμενο και Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, ο προϋπολογισμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι υπάρχει και ένα ειδικό αποθεματικό για τους αγρότες, για το οποίο θα υποβληθεί σχετική αίτηση στη Γενική Διεύθυνση που ασχολείται με αυτά, της Γεωργίας και της Αλιείας.

Κληθείς να απαντήσει για τα χρήματα που θα διατεθούν για την στήριξη των πληγέντων από εσωτερικούς πόρους, ο υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν ήδη κινήσεις από το ταμείο κρατικής αρωγής που έχει ξεκινήσει και κάνει εκταμιεύσεις σχετικά με όλα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση που θα υπάρξει με τους εκπροσώπους Τραπεζών, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει και μία πρωτοβουλία από την πλευρά τους, σχετικά με τα δάνεια που έχουν δοθεί στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ελληνικές επιχειρήσεις «επιστρέφουν» στα Βαλκάνια

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στο κυνήγι καταθέσεων με επιτόκια πάνω από 5%

Κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο: Ευέλικτα ωράρια, παράλληλη απασχόληση και προσλήψεις υπό δοκιμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider