Όμηρος Τσάπαλος: 1 δισ. ευρώ θα δοθεί φέτος στον θεσσαλικό κάμπο - Πάνω από 2 δισ. το κόστος της καταστροφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμηρος Τσάπαλος: 1 δισ. ευρώ θα δοθεί φέτος στον θεσσαλικό κάμπο - Πάνω από 2 δισ. το κόστος της καταστροφής
Μέσα στις επόμενες 90 μέρες θα διατεθούν στο θεσσαλικό κάμπο 1 δισ. ευρώ από εθνικό και κοινοτικό χρήμα, όπως ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Μέσα στις επόμενες 90 μέρες θα διατεθούν στο θεσσαλικό κάμπο 1 δισ. ευρώ από εθνικό και κοινοτικό χρήμα, όπως ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, επισημαίνοντας ότι το κόστος των καταστροφών θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας καθώς έχουν γίνει πάνω 5.000 από αυτοψίες, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερες. Αυτό το οποίο είναι δεδομένο, είπε, είναι ότι τα χρήματα που θα χρειασθούμε θα εξαντλήσουν τους ευρωπαίους πόρους, άρα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ.

Ειδικά για φέτος ανέφερε πως θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 450 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε κρατική αρωγή και τα υπόλοιπα για αποζημιώσεις, για ζωικό κεφάλαιο κλπ. Πρόσθεσε πως αναμένονται άλλα 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ έως το τέλος του έτους. Άρα, εξήγησε πως μέσα στις επόμενες 90 ημέρες πέρα από τα 600 εκατ. ευρώ θα έρθουν και 400 εκατ. από ευρωπαϊκούς πόρους, «δηλαδή συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ θα πέσει φέτος στη Θεσσαλία». Το πακέτο αυτό αφορά στην Κρατική Αρωγή αλλά και στην αποκατάσταση βασικών υποδομών όπως στον σιδηρόδρομο, στο οδικό δίκτυο.

Για το market pass επανέλαβε πως δεν πρόκειται να παραταθεί μετά τον Οκτώβριο. Ότι έχουμε ψηφίσει ως παροχή θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν μας επιτρέπεται να το κάνουμε είναι μία νέα επέκταση του market pass, μετά το τέλος Οκτωβρίου. Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς είπε πως αν δεν δοθεί φέτος η καταβολή θα γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ως αντίβαρο για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων ανήγαγε την ενίσχυση του σκέλους των ελέγχων στην αγορά για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας.

Τέλος, για το επίδομα θέρμανσης είπε πως θα καταβληθεί κανονικά και φέτος με τις ίδιες προϋποθέσεις πάνω-κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: «Ναι» σε επίδομα θέρμανσης και προσωπικής διαφοράς, αύξηση ΚΕΑ - Υπό αίρεση η παράταση του Market Pass

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης - Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Εξετάζεται αντίβαρο για τις έκτακτες δαπάνες από τις πλημμύρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider