Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά ο έλεγχος των ενστάσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά ο έλεγχος των ενστάσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις
Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση για όσους «κόπηκαν» από τις κρατικές ενισχύσεις.

Ανεβάζει ταχύτητες το Υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο ενστάσεων που έχουν υποβάλλει χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «κόπηκαν» από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται.

Ο επανέλεγχος των αιτήσεων έχει ξεκινήσει από την αρμόδια επιτροπή ενώ για να τρέξει γρηγορότερα η διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας η οποία θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.

Η σχετική απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης αναρτήθηκε στη Διαύγεια και περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της εταιρείας ως εξής:

  1. Συγκέντρωση και Παραμετροποίηση κανόνων ανά Επιστρεπτέα.
  2. Δημιουργία Αναφορών για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων ανά Επιστρεπτέα
  3. Κάλυψη τεχνικών αναγκών Πληροφοριακού Συστήματος Επιστρεπτέας.
  4. Εξαγωγή Δεδομένων υποβολών Επιστρεπτέας, κατά περίπτωση, βάσει δυναμικών κριτηρίων.
  5. Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου
  6. Τεχνική Υποστήριξη χρηστών του Υπουργείου σε θέματα που αφορούν την Επιστρεπτέα.

Ο έλεγχος

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο έλεγχος των ενστάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Τότε θα αποκαλυφθεί ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όσοι δικαιωθούν και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Η εξόφληση της οφειλής

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Σημειώνεται ότι όσοι έκαναν ένσταση και δικαιώθηκαν και πήραν τα δάνεια πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος έληξε, στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι στην απόφαση ανάθεσης του έργου της τεχνικής υποστήριξης στην ιδιωτική εταιρία, αναφέρεται ότι η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι έξι μήνες, που σημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί η χρονική περίοδος ελέγχου των ενστάσεων και η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Η ώρα της Εφορίας για τα αναδρομικά

Ομάδα κρούσης εντοπίζει τους φοροφυγάδες του διαδικτύου - Ελεγκτικό σαφάρι στα social media

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 270.000 ευρώ σε influencer για φοροδιαφυγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider