Εθνική Συλλογική Σύμβαση: Παρατείνεται έως το καλοκαίρι του 2023 - Ποια επιδόματα διασώζονται

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Εθνική Συλλογική Σύμβαση: Παρατείνεται έως το καλοκαίρι του 2023 - Ποια επιδόματα διασώζονται
Η νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα κλπ

Υπεγράφη σήμερα από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με παράταση χρόνου της ισχύουσας σύμβασης μέχρι 30/6/2023.

Μπορεί η νέα σύμβαση να μην καθορίζει πλέον το ύψος του κατώτατου μισθού, όμως «διασώζει» το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.

Στους όρους που θα συνεχίσουν να ισχύουν είναι και η δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών ότι αν κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ αρθεί με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στην καθολικότητα ισχύος των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ.

Η νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ετήσια άδεια καθώς και όλες τις άδειες που αφορούν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων θα παραδώσει πόρισμα για τη σύσταση του αυτόνομου
Νομικού Προσώπου που προβλέπει ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας - Υπολογίστε online πόσες ημέρες δικαιούστε