Ακίνητα: Οι διορθώσεις στο Ε9 που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Οι διορθώσεις στο Ε9 που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ
Ποια λάθη στα στοιχεία των ακινήτων «φουσκώνουν» το λογαριασμό του φόρου ακινήτων..

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ενώ κοντά στο Πάσχα πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το «λογαριασμό» του νέου φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Για 8 στους 10 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Θα υπολογιστεί με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές για τα κτίσματα και τα οικόπεδα ενώ ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα είναι ενσωματωμένος στον κύριο φόρο ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην κλίμακα των εκπτώσεων.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου 2022. Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, πριν εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, να ελέγξουν την περιουσιακή εικόνα τους όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που θα εντοπίσουν. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο το 2021 ή «τακτοποίησαν» επιφάνειες των ακινήτων τους τις οποίες δεν είχαν δηλώσει στο Ε9.

Ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει η περιουσιακή σας κατάσταση καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο Ε9 που θα βρείτε στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE και να τσεκάρετε τα στοιχεία των ακινήτων σας. Μπορεί να εντοπίσετε λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, να έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσετε ως ημιτελές ένα ακίνητο. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθείτε να πληρώσετε φέτος.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

  • Ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  • Αποθήκες – πάρκινγκ. Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%
  • Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας. Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανείσπρακτα ενοίκια: Το σχέδιο για να απαλλαγούν από το φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider