Φορολογικά
15-11-2021 | 13:30

Επίδομα θέρμανσης και για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση -Θέμα ωρών να ανοίξει η πλατφόρμα

Newsroom
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης και για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση -Θέμα ωρών να ανοίξει η πλατφόρμα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν για πρώτη φορά  φέτος και οι χρήστες τηλεθέρμανσης. Το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά της που έχουν την κατοικία τους σε Κοζάνη, Σέρρες, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.

Τα νοικοκυριά όπως θα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις αιτήσεις για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης έως τις 30 Νοεμβρίου. Στις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν όλοι όσοι είχαν λάβει το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2020-2021 ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα χορηγηθεί και στους νέους δικαιούχους, δηλαδή στα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ως τηλεθέρμανση ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Θέμα ωρών να ανοίξει η πλατφόρμα

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Insider, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ την πλατφόρμα myΘέρμανση, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά που δικαιούνται φέτος το επίδομα θέρμανσης.

Το δρόμο για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας ανοίγει η δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει να νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και τις λεπτομέρειες για την καταβολή του αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης. Η πλατφόρμα myθέρμανση θα «σηκώσει το βάρος» της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ύψους 168 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι περίπου 70.000 δικαιούχοι οι οποίοι είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα θέρμανσης. Τα συγκεκριμένα νοικοκυριά θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη χειμερινή σεζόν 2020-2021. Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται μετά και την υποβολή των τιμολογίων. Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυρά δηλαδή που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το φετινό επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

 - Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

- Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ανοικτό ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στήριξης