Crash test για τις απολύσεις η 31η Αυγούστου - Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crash test για τις απολύσεις η 31η Αυγούστου - Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν
Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021. Από Σεπτέμβριο είναι ελεύθερες να μειώσουν το προσωπικό τους

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας θα βρεθούν από τον Σεπτέμβριο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα μέτρα στήριξης της εργασίας ατονούν και μαζί τους η περίοδος προστασίας από τις απολύσεις.

Τα δύσκολα για την αγορά εργασίας είναι «προ των πυλών», καθώς λήγουν τα προστατευτικά μέτρα περιορισμού των απολύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και της διαδικασίας των αναστολών συμβάσεων.

Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκε η συγκεκριμένη υποχρέωση, θα ζητηθεί να επιστραφεί το σύνολο του ποσού που εισπράχθηκε.

Αντίστοιχες δεσμεύσεις απορρέουν και για τις αναστολές σύμβασης του Ιουλίου και Αυγούστου, που όμως αφορούν πολύ λίγες επιχειρήσεις.

Όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης, είναι ελεύθερες να μειώσουν το προσωπικό τους, καθώς δεν δεσμεύονται πλέον με ρήτρες μη απόλυσης.

Στο μεταξύ η άρνηση του εμβολιασμού αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που το θέτουν ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η εργασιακή σύμβαση.

Αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα στο καλοκαίρι

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας, επισημαίνεται πως τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατά την διάρκεια της πανδημίας κατάφεραν να αποτρέψουν μεγάλου εύρους απολύσεις, διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας το 2020 και το 2021 στο 16,3%.

Μάλιστα στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας συγκρατήθηκε, αφού τον Ιούνιο φέτος ανήλθε σε 15%, έναντι του 17,8% τον Ιούνιο του 2020. Βέβαια τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής έχουν μια χρονική υστέρηση, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ τοποθετούν δείχνουν αύξηση του αριθμού των ανέργων τον Ιούλιο, παρότι ο τουρισμός κινήθηκε σε αξιόλογα επίπεδα και η οικονομία λειτούργησε σε ρυθμούς κανονικότητας.

Ενδεικτικό είναι πως ενώ τον περασμένο Ιούνιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανέρχονταν σε 948.722 άτομα, τον Ιούλιο αυξήθηκαν σε 1.002.261 άτομα, αποκαλύπτοντας ότι η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί η αγορά εργασίας τους αμέσως επόμενους μήνες θα είναι αρκετά πολύπλοκη.

Ο ΟΑΕΔ ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης σειρά προγραμμάτων που αφορούν συνολικά 100.000 θέσεις εργασίας.

Το μεγαλύτερο από τα νέα προγράμματα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα αφορά 75.000 ανέργους με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ (θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης).

Αμεσα θα προκηρυχθεί πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 ανέργους έως 29 ετών, που θα αποσκοπεί στην προετοιμασία ανέργων νέων σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα ανεργίας: Αυξάνεται το ποσό από το 2022 - Έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider