Ευρωκοινοβούλιο: Τι αποκαλύπτει η έκθεση για Ελλάδα 2.0, μέτρα πανδημίας και πυρκαγιές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωκοινοβούλιο: Τι αποκαλύπτει η έκθεση για Ελλάδα 2.0, μέτρα πανδημίας και πυρκαγιές
Οι εκτιμήσεις επιτάχυνσης ΑΕΠ λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης, η κάλυψη των μέτρων στήριξης στους ανέργους και ο νέος κίνδυνος από την μεγάλη έκθεση στην κλιματική αλλαγή. Έκθεση για την αυριανή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα.

Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης λόγο του Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ, αλλά και την επιτυχία των μέτρων 40 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όρους συγκράτησης της ανεργίας στο 16,3% καταγράφει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα. Επισημαίνει ωστόσο και τις αβεβαιότητες που προκαλεί πλέον το μέτωπο των καταστροφικών πυρκαγιών καθώς δείχνει τη μεγάλη ευαλωτότητα της χώρας στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής με πιθανή επίδραση και στον τουρισμό.

Η έκθεση, η οποία έχει συνολικά θετικό αποτύπωμα, έχει συνταχθεί ενόψει της αυριανής συζήτησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η συζήτηση - που θα γίνει εξ αποστάσεως - λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της του οικονομικού διαλόγου της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚ. Μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει πως η τελευταία ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Η έκθεση επικαλούμενη τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος και κατά 6% το 2022, και εκτιμά πως ο τουρισμός ήταν ο κύριος μοχλός στήριξης το προηγούμενο διάστημα (αν και παραμένουν αβεβαιότητες λόγω πανδημίας στην πορεία του). Εκτιμά πως οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης θα είναι «η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2021». Περιλαμβάνει αποτίμηση της Επιτροπής για το Ελλάδα 2.0 που οδηγεί (αν χρησιμοποιηθούν πλήρως οι πόροι) σε επιπλέον ανάπτυξη μεταξύ 2,1 και 3,3% έως το 2026 αλλά και σε έως 62.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Για το θέμα των πυρκαγιών επισημαίνεται πως «τον Αύγουστο του 2021, ξέσπασαν τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δασών κοντά στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στη Ρόδο και στην Κρήτη. Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις 3 και 5 Αυγούστου. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία του Μηχανισμού». Το ΕΚ αναφέρεται και σε εκτίμηση της Moody's, που αναφέρει πως το κόστος των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές θα είναι διαχειρίσιμο για την Ελλάδα, αλλά υπογραμμίζει την ευπάθεια της χώρας στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο τουρισμός μπορεί επίσης να επηρεαστεί καθώς και το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

Στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης επισημαίνεται πως κατάφεραν να αποτρέψουν μεγάλου εύρους απολύσεις, διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας το 2020 και το 2021 στο 16,3% (ποσοστό που είναι ακόμη χαμηλότερο από το 2019, όταν έφτανε στο 17,3%). Αναφέρεται όμως πως η απασχόληση μειώθηκε το 2020 λόγω των πιο περιορισμένων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα.

Για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης και την αύξησή του εξηγεί πως οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: στο κόστος των μέτρων στήριξης που είχαν στόχο να μετριαστεί το κοινωνικό και το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και στον αντίκτυπο που είχε η ίδια η πανδημία στα κρατικά έσοδα. Το 2022 εκτιμάται πως λόγω της ανάκαμψης και της απόσυρσης των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, το έλλειμμα θα περιορισθεί, το ίδιο και το χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider