Θεοδωρίδου για αλλεργίες και εμβόλιο - Τι ισχύει στις περιπτώσεις αναφυλαξίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρίδου για αλλεργίες και εμβόλιο - Τι ισχύει στις περιπτώσεις αναφυλαξίας

Για το ενδεχόμενο αλλεργίας στο εμβόλιο αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών για τον κορονοιό στην Ελλάδα.

Όπως ξεκαθάρισε η κα Θεοδωρίδου σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων και Αλλεργιολογική κι ανοσολογική εταιρεία Ελλάδα εξαιρετικά σπάνιες είναι οι περιπτώσεις αλλεργίας στο εμβόλιο.

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις.» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε μεταξύ άλλων« Αλλεργίες συνηθισμένες όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, αυτές δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό»

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν ήπιων ή σοβαρότερων αλλεργικών αντιδράσεων.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως «Μόνο περιπτώσεις με σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο μπορεί να χρειαστούν και την γνωμάτευση αλλεργιολόγου πριν την χορήγηση του εμβολίου».

Παράλληλα σχολίασε πως η έναρξη των εμβολιασμών αποτελεί ημέρα γιορτής για τη χώρα, την Ευρώπη, την προληπτική ιατρική και τη δημόσια υγεία.

Αναφέροντας πως εμβολιάστηκε χθες 27-12, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως νιώθει συγκίνηση, χαρά, ηθική ικανοποίηση.

"Η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε πια σε μια αρχή με το εμβόλιο. Αυτά τα συναισθήματα θα έχετε και εσείς κάνοντάς το." είπε.

Στόχος μας να μην μείνει ούτε ένα άτομο που δεν θα εμβολιαστεί, δήλωσε.

"Βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε προτεραιοποίηση για το εμβόλιο." επισήμανε ξεκαθαρίζοντας πως όπως αυτή έχει γίνει μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία αυθερεσίας, έχει γίνει με βάση τα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, και τους κανόνες βιοηθικής.

Πρώτο κριτήριο όπως εξήγησε είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Η μεγάλη ηλικία έχει τον υπ΄ αριθμόν έναν κίνδυνο από νόσηση, ανέφερε.

Δεύτερο κριτήριο, ανέφερε είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης με κύρια ομάδα που κινδυνεύει να είναι οι υγειονομικοί.

Ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν φαίνεται ευρεία αποδοχή από υγειονομικούς, ανέφερε.

Τρίτο κριτήριο η διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων ατόμων που ζουν σε δομές και χρονίως πάσχοντες κατέληξε με εξηγώντας πως τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι αλλά απαραίτητοι, υπάλληλοι υπεύθυνοι για λειτουργία του κράτους.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό ανηλίκων, η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται εμβολιασμός για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι σοβαρή η νόσηση.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider