Κεντρικές Τράπεζες: «Πρασινίζουν» χαρτοφυλάκια 3,8 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρικές Τράπεζες: «Πρασινίζουν» χαρτοφυλάκια 3,8 δισ. δολαρίων
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής επανεξέτασης που διεξάγεται επί του παρόντος στην ΕΚΤ.

Οι κεντρικές τράπεζες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για περιβαλλοντικά υγιείς και κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις, με το 43% των τραπεζικών στελεχών να δηλώνει ότι έχει αγοράσει πράσινα ομόλογα.

Σε έρευνα της HSBC Reserve Management Trends για το 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου διαπιστώνεται ότι αξιωματούχοι σε 57 κεντρικές τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είτε είχαν ήδη λάβει υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων είτε σκέφτονταν να το πράξουν. Μόνο το 25% των ιδρυμάτων δήλωσε ότι δεν έχει αρχίσει να ακολουθεί αυτή την τάση, αναφέροντας ως κύριο λόγο την έλλειψη συμβατότητας με τις εντολές που έπρεπε να εκτελέσουν.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής επανεξέτασης που διεξάγεται επί του παρόντος στην ΕΚΤ και νομισματικές αρχές σε πολλά μέρη του κόσμου ασχολούνται επίσης με το θέμα.

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα πέρυσι απέκλεισε τον άνθρακα από το χαρτοφυλάκιο μετοχών της, ενώ στις αρχές αυτού του μήνα η Τράπεζα της Ιαπωνίας έδωσε μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι έχει θέσει κάτω από το ραντάρ της την ανάγκη ανάληψης δράσης.

Στο 43%, το μερίδιο των ιδρυμάτων που κατέχουν πράσινα ομόλογα ήταν υψηλότερο από ό, τι για τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό ή τους ενυπόθηκους τίτλους. Το ενδιαφέρον για τα πράσινα ομόλογα ήταν ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που χρηματοδοτείται από την HSBC.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider