Η COP26 και το τέλος εποχής του άνθρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η COP26 και το τέλος εποχής του άνθρακα
Η Σύνοδος Κορυφής COP26 θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη μεταξύ 1 και 12 Νοεμβρίου 2021.

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το νέο οδικό χάρτη για την πράσινη μετάβαση ενόψει της φετινής Διάσκεψης για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο πρόεδρος της COP26, 'Αλοκ Σάρμα, ο οποίος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ότι η φετινή διάσκεψη πρέπει να αφήσει πίσω της τον άνθρακα.

Ο Σάρμα τόνισε τη σημασία του τερματισμού της διεθνούς χρηματοδότησης άνθρακα, μια φιλοδοξία που περιέγραψε ως «προσωπική προτεραιότητα».

Αν και η φιλοδοξία του Σάρμα αποτελεί μια ιδεατή μελλοντική κατάσταση, ο άνθρακας εξακολουθεί να παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι τρεις μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, ετοιμάζονται να αυξήσουν τη χρήση του τόσο πολύ που θα είναι σχεδόν σα να μην συνέβη ποτέ η μείωση των εκπομπών που προκάλεσε η πανδημία.

Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας πρόκειται να καταναλώσουν 16% περισσότερο άνθρακα φέτος από ό, τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της ζήτησης και έχουν ωστόσο δεσμευθεί για φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών, δεν σχεδιάζουν να μειώσουν την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα.

Αυτό σημαίνει υψηλότερες εκπομπές και σίγουρα αποτελεί οπισθοδρόμηση για την κλιματική δράση ενόψει των διεθνών συνομιλιών φέτος που αποσκοπούν στην υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Προτρέπουμε τις χώρες να εγκαταλείψουν την παραγωγή άνθρακα, αναζητώντας από την G-7 να ηγηθεί», είπε. «Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να υποστηρίξουμε τη μετάβασή τους στην καθαρή ενέργεια. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τον άνθρακα στις περισσότερες χώρες. Ο άνθρακας είναι παλιά τεχνολογία», υπογραμμίζει.

Η Σύνοδος Κορυφής COP26 θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη μεταξύ 1 και 12 Νοεμβρίου 2021. Αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2020, αλλά μετατέθηκε για ένα χρόνο αργότερα λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider