Ανεπαρκή τα κλιματικά σχέδια των πόλεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεπαρκή τα κλιματικά σχέδια των πόλεων
roads
Η Mirjam Wolfrum, διευθύντρια στο CDP Europe αναφέρει ότι αν και έχει σημειωθεί βελτίωση στα κλιματικά σχέδια των πόλεων, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και με πιο γρήγορο ρυθμό.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές πόλεις του κόσμου εφαρμόζουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στις κοινότητές τους, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι χρειάζεται να γίνει και του τι πραγματικά κάνουν.

Σε μια έρευνα για 812 πόλεις που δημοσιεύθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό CDP την Τετάρτη, σχεδόν όλες δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως ακραία ζέστη, πλημμύρες και καταιγίδες που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και τις υποδομές τους. Λιγότερο από τις μισές έχουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Mirjam Wolfrum, διευθύντρια στο CDP Europe αναφέρει ότι αν και έχει σημειωθεί βελτίωση στα κλιματικά σχέδια των πόλεων, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και με πιο γρήγορο ρυθμό.

Το αστικό περιβάλλον είναι κρίσιμο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επειδή οι πόλεις είναι υπεύθυνες για περίπου τα τρία τέταρτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και καταναλώνουν περίπου τα δύο τρίτα του ενεργειακού εφοδιασμού στον κόσμο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 και να μηδενιστούν έως το 2050 για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο το 17% των πόλεων εφαρμόζει δράσεις και στους τέσσερις τομείς που το CDP αναφέρει ότι έχουν τον υψηλότερο αντίκτυπο στο κλίμα όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών. Οι τομείς αυτοί είναι οι κατασκευές, οι μεταφορές, τα ηλεκτρικά δίκτυα και η διαχείριση αποβλήτων. Υπάρχει επίσης ένα κενό στη χρηματοδότηση έργων. Περίπου οι μισές πόλεις που ερωτήθηκαν εντόπισαν περισσότερα από 1.000 κλιματικά έργα που θα μπορούσαν να αναλάβουν, τα οποία απαιτούν συνολικά 42 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα κύρια εμπόδια είναι τα περίπλοκα περιβάλλοντα που εντοπίζονται, με πολύ διαφορετικά τοπικά πλαίσια, καθώς και δημοσιονομικά ζητήματα, δήλωσε η Wolfrum.

To θετικό είναι βέβαια ότι ο αριθμός των πόλεων που προετοιμάζουν εκτιμήσεις κινδύνου έχει αυξηθεί περισσότερο από 10 φορές σε 478 την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, το 43% των πόλεων που αντιπροσωπεύουν έναν πληθυσμό άνω των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έχουν ακόμη σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή έως το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider