INSIDE OUT

Κεφάτος και ανεπιτήδευτος Κυριάκος θυμίζει σε όλους ότι φέτος κλείνει 20 χρόνια βουλευτής - Γιατί άραγε; Η επιστολική ψήφος εντείνει την αποξένωση (!)

18-01-2024 | 07:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεφάτος και ανεπιτήδευτος Κυριάκος θυμίζει σε όλους ότι φέτος κλείνει 20 χρόνια βουλευτής - Γιατί άραγε; Η επιστολική ψήφος εντείνει την αποξένωση (!)

Με τη γνωστή ζακέτα, το γνωστό παντελόνι, γεμάτος κέφι και ενέργεια ο εξωστρεφής Κυριάκος έκανε ένα guest στην Αγία Παρασκευή πριν αναχωρήσει για το παγωμένο Νταβός. Έσφιξε χέρια, μοίρασε κομπλιμέντα σε κυρίες, βγήκε σέλφι, αναγνώρισε παλιούς φίλους, εισέπραξε ευχές για το ταξίδι στο ελβετικό θέρετρο, και κράτησε ζεστή τη γαλάζια βάση στην περιοχή. Στη αρχή νόμιζα ότι ο χρόνος γύρισε πίσω, στην προεκλογική περίοδο, αλλά μετά θυμήθηκα ότι ξαναέχουμε στις 9 Ιουνίου.

Έκανε και μια μικρή ομιλία, θα νόμιζε κανείς σχεδόν στο πόδι, αλλά μόνο οι άσχετοι δεν ξέρουν πόση δουλειά έχει από πίσω το ανεπιτήδευτο στυλ.

Αγαπώ Αγία Παρασκευή

«Με πολύ μεγάλη χαρά επιστρέφω σε μια γειτονιά την οποία αγαπώ ιδιαίτερα, την Αγία Παρασκευή. Μου θυμίζει, ξέρετε, τις ημέρες που πολιτευόμουν ως βουλευτής της ενιαίας τότε Β' Αθηνών. Μάλιστα ίσως κάποιοι παλιοί φίλοι να θυμάστε ότι ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή ακριβώς πριν από 20 χρόνια, το 2004», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι πολύ που σε αυτή την πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολλές διακυμάνσεις, κατάφερα και κράτησα καλούς φίλους. Και χαίρομαι που σήμερα βλέπω και πολλούς νέους φίλους που στηρίζουν τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς μας δώσατε αυτή τη μεγάλη διπλή νίκη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Και Γαλάτσι αγαπώ

Το στυλ μου θύμισε πολύ Γαλάτσι. Κι εκεί έκανε προχθές μια μικρή αυθόρμητη ομιλία με τον Δήμαρχο και πολίτες λέγοντας: «Κατ’ αρχάς είναι μία σημαντική χρονιά για εμένα, καθώς φέτος, τον Μάρτιο, θα κλείσω 20 χρόνια από τότε που εκλέχθηκα πρώτη φορά Βουλευτής στη Β' Αθηνών, την ενωμένη Β' Αθηνών τότε.

Ανάμεσά μας, κάθε φορά που κινούμαι στη μεγάλη μας παλιά εκλογική περιφέρεια και ειδικά εδώ στο Γαλάτσι, βλέπω πολλούς παλιούς καλούς φίλους που με στήριξαν τότε όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα. Και χαίρομαι που εξακολουθούν να στηρίζουν τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πηγαίνει με τη δική σας στήριξη από το καλό στο καλύτερο».

Ίσως χαλάρωσε λιγάκι ο Γιάννης Βλαστάρης στο Μαξίμου, αλλά πιστεύω πως θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σε επόμενες ομιλίες.

Σα να χαιρετά

Η πρωθυπουργική υπενθύμιση ότι φέτος κλείνει 20 χρόνια από τότε που εξελέγη βουλευτής με έβαλε σε υποψίες. Γιατί το λέει, και το ξαναλέει; Γιατί επισημαίνει ότι χαίρεται που βλέπει παλιούς φίλους; Δεν θα τους ξαναδεί; Ένα άρωμα αποχαιρετισμού πλανήθηκε φευγαλέα πάνω από το Γαλάτσι και την Αγία Παρασκευή. Όμως είμαι υποχρεωμένη να δεχτώ την εξήγηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσφατα στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για θέση στο ευρωπαϊκό κονκλάβιο. Φυσικά έχω κατά νου πως αυτά, όπως ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές, διαψεύδονται μέχρι τελευταία στιγμή.

Σπίτι για Όλους στο Γαλάτσι

Αυτό που ήταν ευκρινές ήταν η στόχευση ανάδειξης του προγράμματος «Σπίτι για Όλους» στο Γαλάτσι.

Τέλειος Εξωδικαστικός στην Αγία Παρασκευή

Ενώ στην Αγία Παρασκευή η στόχευση αφορούσε τις επιδόσεις του Εξωδικαστικού.

Τόσο το Γαλάτσι, όσο και η Αγία Παρασκευή πάντως προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ψηφοφόρους, μέλη και φίλους της ως κομπάρσους, σε στημένες συναντήσεις.

Φυσικά έχει δίκιο. Όμως, έτσι κάνουν όλοι ανεξαιρέτως. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που θα ρισκάρει στο άγνωστο. Αυτά τα κάνουν οι Αρχηγοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Διθύραμβοι για επιστολική

Μακριά από την ηλιόλουστη Αγία Παρασκευή, στις κλειστές αίθουσες της Βουλής, συνεχίζεται η επεξεργασία το νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο. Υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών (Κεραμέως και Λιβάνιος) απολαμβάνουν όχι μόνο την στήριξη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση, αλλά και όλης της ομογενειακής παροικίας, η οποία εκφράστηκε κατά την ακρόαση των φορέων. Εκπρόσωποι οργανώσεων απ' ολο τον κόσμο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που πλέον έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς να υποχρεωθούν σε υπέρογκα έξοδα μετακίνησης. Έλληνες του εξωτερικού, εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από το εκλογικό κέντρο, αλλά και άτομα με αναπηρία, θα έχουν αυτή την δυνατότητα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Εντείνει την αποξένωση

Κι εκεί που οι Έλληνες του εξωτερικού δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την επιστολική, ήρθε η κριτική από εκεί που δεν το περιμένεις: Από το εσωτερικό.

«Μέτρα σαν αυτό της αποστολικής ψήφου, πιστεύουμε ότι θα εντείνουν την αποξένωση, τη λογική της παθητικής στάσης απέναντι στην πολιτική, ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα από τον καναπέ μας με παθητικότητα και όχι με συμμετοχή εκεί που κοινωνικοποιούμαστε και πολιτικοποιούμαστε, εκεί όπου βγάζουμε συμπεράσματα και αποκτούμε γνώμη. Είναι ο δρόμος που βολεύει τελικά όσους θέλουν εμάς τους φοιτητές απομονωμένους» επισήμανε η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Αθηνών.

Δεν έχουν στείλει ποτέ... γράμμα!

Η Χρύσα συνέχισε δυναμικά. « Η συμμετοχή στην κοινωνική πολιτική ζωή δεν είναι με ένα sms, με ένα like, ούτε καν, ακόμα περισσότερο, με μια επιστολή που, παρεμπιπτόντως, ένας νέος άνθρωπος είναι σίγουρο ότι δεν έχει στείλει ποτέ του επιστολή, ακόμα και για κάποιο άλλο λόγο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, έναν φοιτητή πρώτου έτους ή ακόμα και τους μαθητές της δευτέρας και της τρίτης λυκείου. Η περιβόητη συμμετοχή στα κοινά θα είναι η συμπλήρωση ενός χαρτιού, η αποστολή του με φάκελο, δηλαδή η πλήρης απαξίωση».

Ομολογώ πως ούτε ο Λιβάνιος είχε σκεφτεί έτσι το θέμα.

Στον αντίποδα

Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αφού υπογράμμισε ότι η Σχολή του σε αντίθεση με πολλά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα ΔΕΝ δεν τελεί υπό κατάληψη, «όπως προανέφερε η συνάδελφος και ευτυχώς, δηλαδή», εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστολική.

«Σας μιλάω από ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο στο οποίο οι περισσότεροι που φοιτούμε απέχουμε πολλά χιλιόμετρα από τα σπίτια μας. Αυτό, λοιπόν, μας κατέστησε την ψήφο στις προηγούμενες εκλογές ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς έπρεπε σε δύο γύρους εκλογών να επιστρέψουμε στους χώρους που είναι η μόνιμη μας κατοικία, στο πατρικό μας, δηλαδή, και πολλές φορές να διανύσουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα.

Επομένως, πολλοί φοιτητές λόγω αυτού δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη φορά. Μακάρι να είχαμε και τότε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε με επιστολική ψήφο και να μην χρειαστεί ούτε να καταβάλουμε έξοδα ούτε τίποτα άλλο» τόνισε ο Γιώργος.

Αινιγματικός Βορίδης

Την ώρα που εκπρόσωποι φοιτητών σχολιάζουν τα sms και τις επιστολές ως τρόπο πολιτικής επικοινωνίας, ένας πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης επιλέγει τα σόσιαλ να στείλει μήνυμα.

«Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η Κυβέρνηση», έγραψε συνοδεία ωραίων φωτογραφιών

στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής με καλούς φίλους, συναγωνιστές και στελέχη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το ανακοινωθέν

23:40

ΟΗΕ: Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

23:24

Wall Street: Ο Nasdaq έκλεισε πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 17.000 μονάδες

23:22

Μ. Πομπέο: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μια διχαστική κίνηση

23:15

Αύξηση στη τιμή του χρυσού λόγω «αδύναμου» δολαρίου

23:04

Συνομιλίες Δένδια με Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

22:58

Μακρόν και Σολτς ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος για την ενίσχυση της ανάπτυξης

22:54

Κέρδη 3% για το πετρέλαιο - Την Κυριακή η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

22:44

Διευκρινίσεις για εργοδότες και εργαζόμενους ενόψει του τελικού του Conference

22:28

Πιερρακάκης: Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα περιφερειακά ΑΕΙ, με στόχο τη διαρκή τους ενίσχυση

22:13

Viohalco: Μικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γ.σ.

21:58

Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατά Ντόναλντ Τραμπ: Είναι «ένας κλόουν»

21:49

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τρομάξει τους πολίτες

21:48

Δημοσκόπηση Metron Analysis για Ευρωεκλογές: Πρώτη στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ με προβάδισμα 15,3 μονάδων

21:44

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εμφανίσει σημάδια κόπωσης

21:25

Δημογραφικό: Κίνητρα σε γονείς, στέγη σε νέα ζευγάρια στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση

21:17

Κασσελάκης: «Στείλτε τώρα το μήνυμα στην κυβέρνηση: Αλαζονεία τέλος»

21:14

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει «σφαγή» το νέο πλήγμα στη Ράφα

20:51

Πέθανε ο Γιώργος Προβόπουλος

20:35

Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές - Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το «Σπίτι μου»

20:20

Bloomberg: Η ΕΕ κοντά σε σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση

20:07

Καταργείται το «κράτα τα ρέστα»;

20:05

Πούτιν: Αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι

19:54

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα

19:49

Η Κομισιόν χαιρετίζει το νέο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ανθρώπινα δικαιώματα

19:36

ΑΑΔΕ: Το κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ έκρυβε 46 κιλά κοκαΐνη

19:29

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι 10% για Ocado

19:25

Το ίδρυμα Choose Life σε μια εκστρατεία αγάπης και αλληλεγγύης

19:20

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη

19:15

ΗΠΑ: Ανέκαμψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο