BACKSTORY

ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

27-09-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

Η Rothschild με κάθε επισημότητα είναι η σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας. Η επιλογή έγινε γρήγορα μέσα από μια απόλυτα διαφανή διαδικασία και ο οίκος με τη σημαντικότατή του εμπειρία μέχρι το τέλος του χρόνου θα διαμορφώσει το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου. Το τέλος του χρόνου λοιπόν θα βρει το ΤΧΣ με καταγεγραμμένες τις προθέσεις για τον τρόπο και το χρόνο αποεπένδυσης.

Να σημειωθεί πάντως πως τόσο η τρέχουσα χρήση όσο και η επόμενη διέπεται από συνθήκες απολύτως ευμετάβλητες τόσο πολύ που θα δυσκολέψουν τον οποιονδήποτε σύμβουλο στο έργο του. Η ζωή του Ταμείου σύμφωνα με το νόμο φθάνει μέχρι και το 2025.

Το θέμα της Attica Bank θα αποφύγω να το μοχλεύσω έως ότου υπάρξει κάτι που να αποτελεί εξέλιξη. Και εξέλιξη δεν εννοώ όσα διατυπώνει off the record η διοίκηση δεξιά και αριστερά…

Τους αργούς ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης μας επισήμαναν εκ νέου οι servicers. Οι ρυθμοί δεν επιταχύνονται όσο και να φωνάζουμε. Ο μόνος τρόπος είναι άμεσες παρεμβάσεις τύπου Κατσέλη για να καταλαβαινόμαστε. Έτσι γρηγορεύουν τα ζητήματα.

Βλέπω κάτι οικονομικές καταστάσεις που υπογράφονται από ορκωτούς και αναρωτιέμαι αν είναι ορκωτοί αυτοί που υπογράφουν καθώς υπάρχουν θέματα που βγάζουν μάτια. Και αν τα βλέπω εγώ ο δημοσιογραφάκος αναρωτιέμαι πως γίνεται να μην τα βλέπουν άλλοι πιο αρμόδιοι από εμένα. Η Folli Follie δεν απέχει χρονικά από σήμερα αλλά μυαλό κάποιοι δεν έβαλαν. Όπως δεν απέχουν και άλλα κανόνια που ήχησαν στην αγορά αλλά τελικά κανένας δεν τιμωρήθηκε. Μιας και παρελθοντολογώ απλά να θυμίσω τις υποθέσεις Ασπίς Πρόνοια και Proton Bank όπου οι ορκωτοί που υπέγραφαν τα καλώς έχει αλλά τελικά πέρασαν... άβρεχοι. Και στην Proton υπέγραφε η PwC για όσους το λησμόνησαν.

Συνεχίζεται το ράλι μεγεθών της Real Consulting και στο εξάμηνο και τα μεγέθη της είναι ζηλευτά για πολλές από τις εταιρίες που βρίσκονται στην Κύρια Αγορά. Συμπέρασμα; Δεν έχει σημασία σε ποια αγορά εισάγεσαι αλλά πως αντιμετωπίζεις το business και το Χρηματιστήριο.

Ακούγεται αρκετά στην αγορά η Ιντεάλ. Ότι μαζεμένο χαρτί είναι, καλή εξαγορά έκανε, την Byte, ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση για την εξαγορασθείσα, οπότε υπάρχει πεδίο δράσης. Τι να σας πω... Το κλίμα πάντως δεν είναι και το καλύτερο..

Και για να κλείσουμε λίγο θεσμικά. Στην Ιταλία τα κακαρίσματα, στη Βρετανία γεννούν οι κόρες, κατά παράφραση της παροιμίας. Η πτώση της στερλίνας, παράλληλα με εκείνη του ευρώ δημιουργεί έναν μείζονα προβληματισμό για τις δυνατότητες των ευρωαγορών να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ. Το ακριβό δολάριο λειτουργεί και ως μοχλός εξαγωγής της ύφεσης από τις ΗΠΑ στις ασθενέστερες οικονομίες όπως οι ευρωπαϊκές. Και όπως τόνιζε και το Bloomberg και ανέλυσε στο χθεσινό του κείμενο στο Insider ο Γιάννης Αγγέλης, «οι ΗΠΑ και η Fed με το ακριβό δολάριο ουσιαστικά εξάγουν την ύφεση στις άλλες οικονομίες και ειδικά στην Ευρώπη και την Μ. Βρετανία με ένα ανάλογο τρόπο, όπως την δεκαετία του '70 είχε εξάγει τον πληθωρισμό με την κατάργηση της ισοτιμίας χρυσού δολαρίου...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

22:27

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

22:20

Απώλειες 1% για τον χρυσό αναμένοντας αποφάσεις κεντρικών τραπεζών

22:12

ΗΠΑ: Για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και οπλοκατοχή διώκεται ο Κόουλ Τόμας Άλεν

22:05

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος

21:51

ΗΠΑ: Οι απώλειες μέσω social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020

21:46

Ο Τραμπ συζήτησε τους όρους του Ιράν με τους συμβούλους του - Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

21:43

Η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να καταστήσει τη φωνή της καταχωρηθέν εμπορικό σήμα

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»

19:58

Real Consulting: Ξεπέρασε το 10% το έμμεσο ποσοστό της Motor Oil

19:50

Ινδονησία: Σύγκρουση τρένων σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην Τζακάρτα

19:46

Bridgewater: Το ΑΙ ρίχνει «υπαρξιακή σκιά» στις παραδοσιακές εταιρείες λογισμικού

19:44

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Η απόφαση του Εισαγγελέα του ΑΠ κακοποιεί το αίσθημα δικαίου»

19:41

Καταρρέει ο τουρισμός στην Κούβα - Πτώση σχεδόν 50% το α' τρίμηνο

19:37

Τα funds χρηματοδότησης για το κλίμα προσελκύουν εισροές-ρεκόρ σε μια χρονιά «αφθονίας ή λιμού»