BACKSTORY

ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

27-09-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

Η Rothschild με κάθε επισημότητα είναι η σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας. Η επιλογή έγινε γρήγορα μέσα από μια απόλυτα διαφανή διαδικασία και ο οίκος με τη σημαντικότατή του εμπειρία μέχρι το τέλος του χρόνου θα διαμορφώσει το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου. Το τέλος του χρόνου λοιπόν θα βρει το ΤΧΣ με καταγεγραμμένες τις προθέσεις για τον τρόπο και το χρόνο αποεπένδυσης.

Να σημειωθεί πάντως πως τόσο η τρέχουσα χρήση όσο και η επόμενη διέπεται από συνθήκες απολύτως ευμετάβλητες τόσο πολύ που θα δυσκολέψουν τον οποιονδήποτε σύμβουλο στο έργο του. Η ζωή του Ταμείου σύμφωνα με το νόμο φθάνει μέχρι και το 2025.

Το θέμα της Attica Bank θα αποφύγω να το μοχλεύσω έως ότου υπάρξει κάτι που να αποτελεί εξέλιξη. Και εξέλιξη δεν εννοώ όσα διατυπώνει off the record η διοίκηση δεξιά και αριστερά…

Τους αργούς ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης μας επισήμαναν εκ νέου οι servicers. Οι ρυθμοί δεν επιταχύνονται όσο και να φωνάζουμε. Ο μόνος τρόπος είναι άμεσες παρεμβάσεις τύπου Κατσέλη για να καταλαβαινόμαστε. Έτσι γρηγορεύουν τα ζητήματα.

Βλέπω κάτι οικονομικές καταστάσεις που υπογράφονται από ορκωτούς και αναρωτιέμαι αν είναι ορκωτοί αυτοί που υπογράφουν καθώς υπάρχουν θέματα που βγάζουν μάτια. Και αν τα βλέπω εγώ ο δημοσιογραφάκος αναρωτιέμαι πως γίνεται να μην τα βλέπουν άλλοι πιο αρμόδιοι από εμένα. Η Folli Follie δεν απέχει χρονικά από σήμερα αλλά μυαλό κάποιοι δεν έβαλαν. Όπως δεν απέχουν και άλλα κανόνια που ήχησαν στην αγορά αλλά τελικά κανένας δεν τιμωρήθηκε. Μιας και παρελθοντολογώ απλά να θυμίσω τις υποθέσεις Ασπίς Πρόνοια και Proton Bank όπου οι ορκωτοί που υπέγραφαν τα καλώς έχει αλλά τελικά πέρασαν... άβρεχοι. Και στην Proton υπέγραφε η PwC για όσους το λησμόνησαν.

Συνεχίζεται το ράλι μεγεθών της Real Consulting και στο εξάμηνο και τα μεγέθη της είναι ζηλευτά για πολλές από τις εταιρίες που βρίσκονται στην Κύρια Αγορά. Συμπέρασμα; Δεν έχει σημασία σε ποια αγορά εισάγεσαι αλλά πως αντιμετωπίζεις το business και το Χρηματιστήριο.

Ακούγεται αρκετά στην αγορά η Ιντεάλ. Ότι μαζεμένο χαρτί είναι, καλή εξαγορά έκανε, την Byte, ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση για την εξαγορασθείσα, οπότε υπάρχει πεδίο δράσης. Τι να σας πω... Το κλίμα πάντως δεν είναι και το καλύτερο..

Και για να κλείσουμε λίγο θεσμικά. Στην Ιταλία τα κακαρίσματα, στη Βρετανία γεννούν οι κόρες, κατά παράφραση της παροιμίας. Η πτώση της στερλίνας, παράλληλα με εκείνη του ευρώ δημιουργεί έναν μείζονα προβληματισμό για τις δυνατότητες των ευρωαγορών να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ. Το ακριβό δολάριο λειτουργεί και ως μοχλός εξαγωγής της ύφεσης από τις ΗΠΑ στις ασθενέστερες οικονομίες όπως οι ευρωπαϊκές. Και όπως τόνιζε και το Bloomberg και ανέλυσε στο χθεσινό του κείμενο στο Insider ο Γιάννης Αγγέλης, «οι ΗΠΑ και η Fed με το ακριβό δολάριο ουσιαστικά εξάγουν την ύφεση στις άλλες οικονομίες και ειδικά στην Ευρώπη και την Μ. Βρετανία με ένα ανάλογο τρόπο, όπως την δεκαετία του '70 είχε εξάγει τον πληθωρισμό με την κατάργηση της ισοτιμίας χρυσού δολαρίου...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:06

Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν την Γροιλανδία δια της βίας

21:53

EASA προς ευρωπαϊκές αεροπορικές: Αποφεύγετε τον εναέριο χώρο του Ιράν

21:49

H Γροιλανδία είναι σύμμαχος, όχι περιουσιακό στοιχείο, λέει η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Μαρκόφσκι

21:39

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μαϊάμι

21:24

Η επίσημη λίστα των αγροτών που θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη

21:19

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 33 εκατ. ευρώ

21:17

«Πρασίνισε» για 2η εβδομάδα ο χρυσός - Ισχυρή άνοδος για το ασήμι

21:14

Τραμπ: Επιλογή μου να μην χτυπήσω το Ιράν - Ικανοποίηση για την ακύρωση των εκτελέσεων διαδηλωτών

21:04

Μυτηλιναίος: Βγήκαν τα πρώτα κιλά γαλλίου από τη μονάδα της Metlen

21:00

Ιράν: Όταν το τέλος μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την αρχή

20:55

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

20:51

Δανία: Δεν υπάρχουν κινεζικά ή ρωσικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

20:45

Γερμανία: Ένας νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου και τρένου στο λιμάνι του Αμβούργου

20:37

Ματσάδο: Η μετάβαση προς τη δημοκρατία ξεκινά και το «εγκληματικό καθεστώς» του Μαδούρο θα διαλυθεί

20:29

Έρχονται διαφημίσεις στο ChatGPT

20:17

Νορβηγία: Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βραβευμένο

20:03

Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

19:50

Ρωσία: Έχει στρατολογήσει περισσότερους από 422.000 στρατιώτες το 2025

19:45

Τραμπ: Απένειμε χάρη στην πρώην κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά

19:42

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

19:31

Βενεζουέλα: Το πρώτο αεροπλάνο με μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας

19:18

Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους

19:14

Βρετανία: Ο Στάρμερ «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν

19:08

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Ιανουαρίου

19:03

Orilina: Σύμβαση με ΕΚΤΕΡ για την ανάθεση εργασιών του συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma

18:59

Real Consulting: Αυξάνει τη συμμετοχή της στη Smart UX Development κατά 2%

18:44

Ιράν: Οι διαδηλώσεις έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με κατοίκους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

18:38

Δήμαρχος Κιέβου: Διαθέτουμε μόνο τη μισή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται η πόλη

18:24

Τραμπ: Απειλεί με δασμούς όσους πάνε κόντρα για τη Γροιλανδία

18:09

Fed: Νέο φαβορί ο Γουόρς μετά τα σχόλια Τραμπ για τον Χάσετ