Σε χαμηλές πτήσεις το ευρώ μετά το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα, περιορισμός των απωλειών στη στερλίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλές πτήσεις το ευρώ μετά το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα, περιορισμός των απωλειών στη στερλίνα
Η επικράτηση του μεταφασιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της 45χρονης Τζ. Μελόνι στην Ιταλία, ώθησε νωρίτερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έως στα 0,9565 δολάρια, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2002

Συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις το ευρώ, καθώς η επικράτηση του μεταφασιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της 45χρονης Τζ. Μελόνι στην Ιταλία, ώθησε νωρίτερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έως στα 0,9565 δολάρια, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2002, πριν καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες του, φθάνοντας στο σημείο να σημειώσει οριακές μεταβολές, με το το ευρώ έναντι του δολαρίου κυμαίνεται στα 0,9693 δολάρια. Το ευρώ βιώνει ήδη πιέσεις λόγω του συνεχιζόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Η άνοδος της Μελόνι στην εξουσία σηματοδοτεί μία νέα περίοδο πολιτικών αναταραχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες και στο επενδυτικό κοινό. Οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για επικείμενη στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, έχουν παράλληλα ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο.

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα Αγγλίας

Η προτίμηση στο δολάριο ενισχύθηκε και σε συνδυασμό με την έντονη αρνητική αντίδραση των επενδυτών μετά τις ανακοινώσεις της νέας βρετανικής κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή για φορολογικές μεταρρυθμίσεις ύψους 161 δισ. στερλίνων, που θα επιβαρύνουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας. Ήδη νωρίτερα σήμερα το πρωί βρέθηκε η στερλίνα να υποχωρεί 5% σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,0350 δολάρια, αν και κατάφερε να περιορίσει την πτώση της με την στερλίνα να κυμαίνεται πλέον στο -1,3% στο 1,0721 έναντι του δολαρίου. Σημειώνεται πως το ευρώ βρίσκεται στο 0,9030 με τη στερλίνα.

Οι αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης Τρας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα καταργήσει ορισμένες από τις ανακοινωθείσες φοροελαφρύνσεις στην περίπτωση νίκης του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2024. Ο Στάρμερ είπε ότι θα αναθεωρήσει τις φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα (άνω των 150.000 λιρών ετησίως), καταγγέλλοντας ότι η πολιτική αυτή της Τρας έχει ως στόχο «οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι». Εφόσον οι Εργατικοί, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αναλάβουν την κυβέρνηση, θα επαναφέρουν τον φορολογικό συντελεστή του 45% για τα υψηλά εισοδήματα.

Αναλυτές ήδη κάνουν λόγο σε διεθνή τηλεοπτικούς σταθμούς πως υπάρχει ενδεχόμενο νέας νομισματικής παρέμβασης της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτιμούν πως το ίδρυμα θα αναγκασθεί σε παρέμβαση για να συγκρατήσει τη συνεχή διολίσθηση της στερλίνας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές

Βρετανία: Ιστορικές μεταρρυθμίσεις ύψους 161 δισ. στερλίνων από κυβέρνηση Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider