Επενδύσεις εκατομμυρίων στο real estate από τα σούπερ μάρκετ – Οι κινήσεις ματ «των ισχυρών»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις εκατομμυρίων στο real estate από τα σούπερ μάρκετ – Οι κινήσεις ματ «των ισχυρών»
Παιχνίδι... στην αγορά του real estate από τους «μεγάλους» του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Χτίζουν δίκτυο και επενδύουν σε υποδομές. Βήμα βήμα οι κινήσεις των πρωταγωνιστών.

Το δικό τους αποτύπωμα στον κλάδο του real estate επιχειρούν να αφήσουν οι «ισχυροί» του οργανωμένου λιανεμπορίου, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια.

Το τελευταίο διάστημα η αγορά των ακινήτων συγκεντρώνει όλο και πιο έντονα τα βλέμματα των σούπερ μάρκετ, βασική προτεραιότητα των οποίων είναι να επεκτείνουν το δίκτυο των καταστημάτων τους και να δυναμώσουν έτι περαιτέρω τις υποδομές τους, προκειμένου να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Δεδομένου του αριθμού των καταστημάτων που απαριθμεί σήμερα ο κλάδος των σούπερ μάρκετ – ξεπερνούν τα 3.700 σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος – η σχέση με το real estate γίνεται για κάποιους εντονότερη. Κυρίως για τις μεγαλύτερες αλυσίδες που τείνουν να καταστούν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Άνω των 30 εκατ. ευρώ το real estate project της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες

Όπως ανακοινώθηκε χθες, αδειοδοτήθηκε και ξεκινά άμεσα το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Διαμαντής Μασούτης. Το εν λόγω real estate project ξεκινά άμεσα να υλοποιείται σε ιδιόκτητο χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, ενώ αποτελεί τη σημαντικότερη έως τώρα επένδυση της εταιρείας στην Αττική, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, αλλά και το μεγαλύτερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων αυτή την περίοδο. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου Grand Μασούτης στην Αθήνα και παράλληλη ανέγερση στον ίδιο χώρο ενός κτηριακού συγκροτήματος δύο 9όροφων πολυκατοικιών.

Το Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες, το δεύτερο στην Αττική μετά το Grand κατάστημα στην Γλυφάδα, θα αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο περίπου 2.000τμ, ενώ οι δύο δίδυμες 9όροφες πολυκατοικίες που θα ανεγερθούν ακριβώς από πάνω, θα φιλοξενήσουν 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα διαμερίσματα», δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής της Μασούτης, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης.

Διαβάστε ακόμη: Τα «grand» πλάνα της Μασούτης για την επέκταση του δικτύου της – Τα νέα καταστήματα

Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ, ένα θα εξυπηρετεί το κατάστημα για τη στάθμευση οχημάτων του καταστήματος, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και θα εξυπηρετεί τη στάθμευση οχημάτων των κατοίκων των δύο οικιστικών συγκροτημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο οικόπεδο στο οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα κατασκευαστεί και πρατήριο βενζίνης, καθώς το σημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλάρη, Κουρτίδου και Ρεγκούκου είναι κομβικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων οχημάτων.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Γιάννη Μασούτη, η ανάπτυξη στην περιοχή Τρεις Γέφυρες θα ενισχύσει τη δυναμική διείσδυση της αλυσίδας στην αγορά της Αττικής που ήδη αριθμεί 58 καταστήματα. Όπως αποκάλυψε, οι κατασκευαστικές εργασίες πραγματοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δύο υπογείων, του ισογείου και του πρώτου ορόφου έως το τέλος του 2024.

«Άρτεμις»… η κίνηση ματ του ομίλου Σκλαβενίτη

Πόδι στο real estate αποφάσισε να πατήσει και ο leader του κλάδου της οργανωμένης λιανικής, ο όμιλος Σκλαβενίτη και μάλιστα με μια κίνηση… ματ.

Ήταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όταν καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων», με μετόχους τα αδέλφια Σκλαβενίτη: Τον Γεράσιμο, τη Μαρία και τη Βασιλική και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ.

Σκοπός της εταιρείας είναι η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες κτηρίων για κατοικίες και μη, καθώς και τα μεσιτικά γραφεία ακινήτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη ετοιμάζεται να δώσει… ζωή στο ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, ιδιοκτησίας της BSH Hellas. Πρόκειται για ένα τεράστιο ακίνητο άνω των 53.000 τμ, για το οποίο η BSH Hellas το 2022 προέβη «στην ανάθεση εκτιμητικής μελέτης της αγοραίας αξίας του ακίνητου του εργοστασίου από την οποία προέκυψε ότι η εύλογη αξία υπερβαίνει σημαντικά την λογιστική του αξία». Οι μηχανές του εργοστασίου της Πίτσος «έσβησαν» οριστικά τον Απρίλιο του 2021, βάζοντας τέλος σε μια παραγωγική δραστηριότητα άνω των 150 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά εξοπλίζονταν με τις γνωστές ηλεκτρικές συσκευές της Πίτσος.

Ένα ακόμη σημαντικό project το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι η ανέγερση κτηρίου στη Μαγούλα σε οικόπεδο έκτασης 42.000 τ.μ. το οποίο θα φιλοξενήσει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και το οποίο αναμένεται να παραδοθεί εντός του τρέχοντος έτους. Τις εργασίες έχει αναλάβει η Ten Brinke Hellas.

Τον Νοέμβριο του 2022 άνοιξε τις πύλες του το hypermarket της Σκλαβενίτης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, επί της οδού Λαχανά 12 στο 10ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Πρόκειται για το ακίνητο που φιλοξενούσε για δεκαετίες τα γραφεία της εταιρείας MAVA-Renault, δίνοντας μάλιστα το όνομά του στον ομώνυμο κόμβο επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, βαφτίζοντάς τον «κόμβο Ρενό». Το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στη Σκλαβενίτης μετά από πλειστηριασμό το φθινόπωρο του 2021. Αυτό είναι το 33ο hypermarket της αλυσίδας που εκτείνεται σε συνολική έκταση 16.500 τ.μ., με εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ.

Τα «ακίνητα προς εκμετάλλευση» της ΜETRO ΑΕΒΕ

Ένα τεράστιο δίκτυο ακινήτων και οικοπέδων διαχειρίζεται και ο όμιλος ΜETRO ΑΕΒΕ που λειτουργεί τα My Market στη λιανική και τα METRO Cash & Carry.

Τα «ακίνητα προς εκμετάλλευση» φιγουράρουν στον επίσημο ιστότοπο του ομίλου και αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους που διατίθεται για μίσθωση ή και αγορά και βρίσκονται κοντά σε ένα κατάστημα My Market ή METRO Cash & Carry.

Πρόκειται για ακίνητα και οικόπεδα που πέρασαν στην κατοχή του ομίλου μετά την εξαγορά της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας Βερόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΑΕΕ: Πάνω από 6.400 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν το 2022

Klarna: Παρουσιάζει έρευνα για τις καταναλωτικές πρακτικές σε μόδα και ηλεκτρονικά

Έρευνα ΕΥ: 8 στα 10 στελέχη εκτιμούν ότι η GenAI θα επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider