Κ. Μοσχονάς (RM INTERNATIONAL): Ποιοι και πού αγοράζουν ελληνικά ακίνητα – Η golden visa και το 1 δισ. των πλειστηριασμών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Μοσχονάς (RM INTERNATIONAL): Ποιοι και πού αγοράζουν ελληνικά ακίνητα – Η golden visa και το 1 δισ. των πλειστηριασμών Συνέντευξη
Από ποιες χώρες καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον για το εγχώριο real estate, ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο. Αύξηση  αγοροπωλησιών σε Πειραιά και Δυτική Αττική λόγω golden visa. Στο 1 δισ. ευρώ η αγορά «πλειστηριασμών». Τι αναφέρει στο insider.gr ο κ. Μοσχονάς, με αφορμή και την 3η Premium Real Estate Expo 2023

Ανοδική θα παραμείνει η πορεία του ελληνικού real estate. Περιοχές στον παραλιακό άξονα, αλλά και η Κηφισιά είναι περιοχές με αυξημένη ζήτηση. Ήδη επενδυτές από Κίνα - Ισραήλ - Λίβανο - Τουρκία- Ρωσία έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα ελληνικά ακίνητα κι προχωρούν σε επενδύσεις. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο insider.gr ο κ. Κώστας Μοσχονάς, Διευθύνων Σύμβουλος της RM INTERNATIONAL, με αφορμή την 3η Premium Real Estate Expo 2023, η οποία πραγματοποιείται ήδη στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας (από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023), με τη συμμετοχή εκθετών από όλο το φάσμα του Real Estate, όπως μεσίτες, κατασκευαστές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Μοσχονάς, υπάρχει αισθητή αύξηση αγοροπωλησιών στον Πειραιά και στην Δυτική Αττική λόγω της διατήρησης της golden visa στις 250.000 ευρώ.

Κύριε Μοσχονά, ποια είναι η εκτίμησή σας σε σχέση με τις προοπτικές του ελληνικού real estate τα προσεχή χρόνια;

«Η πορεία του ελληνικού real estate είναι ανοδική και σύμφωνα με τα δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Περιοχές στον παραλιακό άξονα, αλλά και η Κηφισιά είναι περιοχές με αυξημένη ζήτηση. Ήδη επενδυτές από Κίνα - Ισραήλ - Λίβανο - Τουρκία- Ρωσία έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα ελληνικά ακίνητα κι προχωρούν σε επενδύσεις.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής κτηματαγοράς είναι μονόδρομος, καθώς διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα καλά. Ιδιαίτερη ζήτηση για ακόμη μια χρονιά υπάρχει στα οικιστικά ακίνητα, βελτιωμένο κλίμα στα τουριστικά ακίνητα και στοχευμένες αναζητήσεις σε επαγγελματικά ακίνητα αποδόσεων. Οι αξίες στην Ελλάδα όσο και να φαίνεται περίεργο είναι σε χαμηλά επίπεδα ακόμη σε σύγκριση με τα παγκόσμια αντίστοιχα δεδομένα, κάτι το οποίο δείχνει υπεραξίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί. Τους λόγους που αυτές οι χώρες επενδύουν στην Ελλάδα θα το αναλύσουν οι ίδιοι οι επενδυτές στο 2ο Real Estate Forum το Σάββατο 10 Ιουνίου».

Πώς κινούνται οι ξένοι επενδυτές; Από ποιες χώρες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον;

«Αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα βλέπουμε κυρίως από χώρες τις Ανατολής, των Βαλκανίων και της Ρωσίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι επενδυτές από την Ευρώπη. Ήδη επενδυτές από Ρωσία έχουν επενδύσει σε ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επενδυτές από Ασία ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους σε ακίνητα του νότιου τομέα. Επενδυτές από την γείτονα χώρα Τουρκία βλέπουμε πως αξιολογούν τη οικονομική κατάσταση της χώρας τους και αναμένουμε και τις δικές τους επενδύσεις.

Σε γενικές γραμμές έχει καταγραφεί έντονο ενδιαφέρον μέχρι να αλλάξει το καθεστώς της Golden Visa, από Κινέζους, Τούρκους, Λιβανέζους, Ισραηλινούς. Κυρία στόχευση των επενδυτών αποτελούν το οικιστικό και τουριστικό ακίνητο. Στην έκθεση θα αναλύσουμε γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα».

Ποια είναι η επόμενη μέρα σε σχέση με το πρόγραμμα Golden Visa, ποιες περιοχές παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους αγοραστές;

«Άλλο ένα θέμα το οποίο συνεχίζει να έχει αυξημένο ενδιαφέρον. Τόσο στην περσινή έκθεση όσο και φέτος το ζήτημα της Golden Visa βλέπουμε πως απασχολεί ιδιαίτερα το επενδυτικό κοινό, γι' αυτό και έχουμε αφιερώσει χρόνο στο συνέδριο. Οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι περιοχές αυξημένης ζήτησης, όπως τα νότια προάστια, αλλά τα διαθέσιμα ακίνητα δεν είναι επαρκή σε σχέση με τις προϋποθέσεις που τίθενται. Επίσης, υπάρχει αισθητή αύξηση αγοροπωλησιών στον Πειραιά και στην Δυτική Αττική λόγω της διατήρησης της golden visa στις 250.000 ευρώ.

Η επόμενη μέρα μετά την αλλαγή στο πρόγραμμα και το διπλασιασμό του ποσού για συγκεκριμένες περιοχές, αναμένεται να δώσει πιο υψηλές αξίες, όπου θα εφαρμοστεί και σημαντικό ενδιαφέρον σε περιοχές που δεν αλλάζει το ποσό, νέο ενδιαφέρον για αγορά».

Πώς επηρεάζουν την αγορά ακινήτων οι πλειστηριασμοί που «βγαίνουν» από τράπεζες ή funds λόγω των «κόκκινων δανείων»;

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βλέπουμε πως παρουσιάζονται νέα προγράμματα δανεισμού και προχωρούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που είχαν παγώσει για μεγάλο διάστημα. Όπως είναι φυσικό η κινητικότητα αυτή επηρεάζει και θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί ειδικά θα φέρουν πολλές ανακατατάξεις στην αγορά το επόμενο διάστημα. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια αγορά 1 δις. ευρώ. Οι πλειστηριασμοί των ακινήτων δεν λειτουργούν εξομαλυντικά σε μια αγορά ακινήτων, αλλά εξαναγκαστικά. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, το οποίο συνδέεται έμμεσα με την κτηματαγορά και θέλει μεγάλη προσοχή ο χειρισμός του από τα Funds σε επίπεδο κέρδους για αυτά, αλλά όχι υπερκέρδους που δημιουργεί αδιαμφισβήτητα προβλήματα».

Πόσο μπορούν να επηρεάσουν θετικά το εγχώριο real estate μεγάλα σχέδια αναπλάσεων που δρομολογούνται σε Αττική ή Περιφέρεια;

«Τα νέα έργα είτε προέρχονται από έργα ανάπλασης είτε από επιχειρηματικά project είναι σίγουρο πως θα επηρεάσουν θετικά την αγορά του real estate σε όλο το φάσμα της. Σήμερα τα διαθέσιμα ακίνητα που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις είτε για δανεισμό είτε κατασκευαστικές προϋποθέσεις είναι λίγα. Δυστυχώς η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό παλαιών ακινήτων τα οποία χρειάζονται αξιοποίηση. Ήδη πολλά σχέδια που έχουν ανακοινωθεί έχουν γίνει με ενθουσιασμό δεκτά από επενδυτές και ιδιότητες και η κτηματαγορά συνηθίζει να προεξοφλεί αυτές τις ειδήσεις και να τις μετατρέπει σε μεγαλύτερες αξίες. Είμαι πεπεισμένος λοιπόν πως τα έργα ανάπλασης ή αναβάθμισης ακινήτων μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν στην γενική επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται η τάση για αναβαθμίσεις σε υφιστάμενες κτηριακές δομές, πολύ περισσότερο η ζήτηση για κατασκευή νέων «πράσινων» κτηρίων υψηλών προδιαγραφών. Τι πιστεύετε για τη συνέχεια;

«Τα πράσινα κτήρια είναι το κατασκευαστικό μέλλον. Κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα μέρος μόνο της αλλαγής που έρχεται στις κατασκευές και το real estate. Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία νέων πράσινων βιοκλιματικών κτιρίων σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΕ. Ειδικά μετά το 2030 αυτή η αναγκαιότητα θα έχει και υποχρεωτικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια η νέα αυτή τάση θα αποτυπωθεί στην πορεία και σε αξίες που θα έχουν πράσινα και μη πράσινα κτίρια.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που στην 3η Premium real estate expo είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστούν αποκλειστικά επιχειρηματικά project στην ενότητα Project & Investment presentation in 60'».

Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα για την φετινή 3η Premium Real Estate Expo 2023;

«Η 3η Premium Real Estate Expo παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των επαγγελματικών του κλάδου δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερώσουν άμεσα το επενδυτικό κοινό για τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας, να παρουσιάσουν τα νέα projects τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποδοτικών συνεργασιών. Είναι πολύ σημαντικό, μετά από μια περίοδο κρίσης, να ενημερωθούμε όλοι μας από τους επαγγελματίες του κλάδου για τις εξελίξεις που έρχονται.

Στην φετινή διοργάνωση, το βλέμμα είναι στραμμένο στους επενδυτές από το εξωτερικό και στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά του Real Estate. Η ελληνική αγορά ακινήτων αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ανατολής και της Ασίας. Καταξιωμένοι ομιλητές από την ελληνική και διεθνή αγορά του Real Estate αναλύουν το γιατί συρρέουν στην χώρα μας ξένοι επενδυτές, τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που παρέχονται, το πώς επηρεάζεται η τιμή των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, πως οι ψηφιακές δυνατότητες έχουν συμβάλει θετικά στην αξιοποίηση των ακινήτων και πολλά ακόμη θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου. Επιπλέον, με τη διοργάνωση του Hosted Buyer προγράμματος έχουμε φροντίσει να βρίσκονται στην έκθεση εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνάψουν επιχειρηματικές συμφωνίες στην χώρα. Ενώ και μεταξύ των εκθετών μας υπάρχουν εταιρείες από την Κύπρο, το Λίβανο και το Ιράκ που βρίσκονται στην έκθεση ακριβώς γιατί θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά του Real Estate».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Παράταση στις προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Παραίτηση Γ. Κωνσταντινίδη από τη REDS

Υποδομές: Διαγωνισμοί ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε... εκλογική εκκρεμότητα – Ο Ιούνιος των προσφορών ή των παρατάσεων;