Ταραντίλης: Είμαστε σε εγρήγορση και πάντα δρούμε προληπτικά

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταραντίλης: Είμαστε σε εγρήγορση και πάντα δρούμε προληπτικά

«Είμαστε σε εγρήγορση και πάντα δρούμε προληπτικά» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος επανέλαβε πολλές φορές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Insider.gr σχετικά με την ατζέντα των πρόσφατων τηλεφωνικών συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κ.κ. Νετανιάχου και Αναστασιάδη, ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου αντίστοιχα, ανέφερε ότι συζητήθηκε και η πανδημία χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων λέγοντας ότι από τα πρώτα στοιχεία και την πορεία των ερευνών φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια (με τις αναγκαίες τροποποιήσεις). «Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε. «Όμως ενώ η κατάσταση βελτιώνεται σε περιοχές που είχαν πρόβλημα, τις τελευταίες μέρες υπάρχει έξαρση στην Αττική. Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο επίπεδα στον υγειονομικό χάρτη της χώρας: το κίτρινο και το κόκκινο, με διαφορετικά μέτρα στο καθένα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός είναι πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο (ο στόχος ήταν για 200.000 εμβολιασμένους , ενώ εμβολιάστηκαν 270.000) , ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην στρατηγική με την οποία εξασφαλίζεται η β’ δόση για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη. Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πατέντα εμβολίων επανέλαβε πως τον περασμένο Απρίλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον καθ. Ηλία Μόσιαλο έθεσαν το θέμα αυτό. «Τότε το πλαίσιο ήταν εντελώς διαφορετικό αφού δεν υπήρχαν καν εμβόλια», είπε.

Μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους, σημείωσε ο κ. Ταραντίλης. «Πρώτον, διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Και δεύτερον, διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε, καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο. Επίσης, στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

  • Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.
  • Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος.
  • Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).
  • Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σύμμαχος της Κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.

Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα- έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας- Πύργου και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η Πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider