Κυβέρνηση: «Αστεία» τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Κόντρα για πατέντες εμβολίου

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβέρνηση: «Αστεία» τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Κόντρα για πατέντες εμβολίου

Κόντρα για τις περίφημες πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και για το εάν θα έπρεπε  ελληνική κυβέρνηση να πιέσει περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τις ζητήσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna, AstraZeneca έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η συζήτηση για αγορά της πατέντας προκειμένου να αποτελέσει δημόσιο αγαθό είχε κατατεθεί τον Απρίλιο σε κοινό άρθρο του Πρωθυπουργού με τον Ηλ. Μόσιαλο. Τότε δεν είχαν ανακαλυφθεί καν τα εμβόλια. Τώρα η συζήτηση είναι αλλού» απαντούν από πλευράς κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν αστεία όσα ισχυρίστηκαν χθες  στην Κουμουνδούρου ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της πρότασης Τσίπρα να αγοράσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τις εταιρείες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το Συμβούλιο της Ευρώπης (το οποίο δεν είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε.) σε ένα γενικόλογο ψήφισμά του τάχθηκε υπέρ μιας διακήρυξης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι «ένα εμβόλιο για τον  Covid-19 πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Σε αυτό λοιπόν πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, τη φράση στο ψήφισμα: «Να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι περιορισμοί που απορρέουν από τις πατέντες  και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία παραγωγή και διανομή εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες». Αυτό, λοιπόν, το θεωρεί πρόταση Τσίπρα και απόφαση οι πατέντες να γίνουν δημόσιο αγαθό. Είναι πραγματικά αστείο».

Τσίπρας: Οι πατέντες στα κράτη

Την ίδια στιγμή από πλευράς Συριζα επανέρχονται στο θέμα με σημερινό άρθρο του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στο Politico. Στο άρθρο του υποστηρίζει ότι ««η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί, και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος-μέλος, που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)».

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Τσίπρας λέει ακόμα ότι η κίνηση αυτή «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς τη φαρμακευτική βιομηχανία» ενώ υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να «εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ».

Τα λέει η επιστολή Σαρλ Μισέλ σε Μητσοτάκη

insider

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν στην απαντητική του επιστολή στην κοινή πρωτοβουλία των τεσσάρων ηγετών Ελλάδας, Δανίας, Αυστρίας και Τσεχίας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Υπενθυμίζεται ότι οι «4» είχαν ζητήσει να ασκηθεί πίεση από την Κομισιόν στις εταιρείες ώστε να είναι συνεπής στις παραδόσεις που δεσμεύτηκαν.

«Στην επιστολή του ο κ. Μισέλ δεν μιλάει πουθενά για πατέντες. Αντιθέτως, προκρίνει την πίεση προς τις εταιρείες και την εξέταση νομικών μέσων ως απειλή/προειδοποίηση προς τις εταιρείες» τονίζουν από την κυβέρνηση και επικαλούνται την φράση στην επιστολή «Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Στην απαντητική επιστολή του προς τον  Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρωθυπουργό της Δανίας, Mette Frederiksen τον  Καγκελάριο της Αυστρίας, Sebastian Kurz και τον Πρωθυπουργού της Τσεχίας, Andrej Babiš, ο κ. Μισέλ τονίζει: «Εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider