Η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
Νέος ρωσικός «εκβιασμός».

Η Gazprom προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από την επόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν εκτιναχθεί.

Η απειλή έρχεται τη στιγμή που το κρύο αυξάνει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω της επίσημης έναρξης της χειμερινής περιόδου και των αναγκών θέρμανσης των νοικοκυριών.

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας υπογράμμισε ότι ορισμένοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει συσσωρεύσει 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με προορισμό τη Μολδαβία.

Εάν παραμείνουν αυτές οι ανισορροπίες, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 28 Νοεμβρίου. Η Gazprom σήμερα στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, την τελευταία εναπομείνουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Η Naftogaz της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Η Ευρώπη θα παγώσει και με γεμάτες δεξαμενές»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ επεσήμανε πως τα νοικοκυριά στην ΕΕ θα παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ψύχους τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της έχει σχεδόν γεμάτες τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Ο χειμώνας μπορεί να είναι σχετικά ζεστός, αλλά μια εβδομάδα ή ακόμη και πέντε ημέρες θα έχει αφύσικο κρύο και είναι πιθανό ολόκληρες πόλεις και εδάφη, Θεός φυλάξοι, να παγώσουν», δήλωσε ο CEO της Gazprom, μιλώντας στο Russian Energy Week στη Μόσχα προ ημερών.

Κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει περίπου 800 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως ή το 1/3 της συνολικής κατανάλωσής της, προειδοποίησε ο κ. Μίλερ, επικαλούμενος αναλυτές.

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να γεμίσει τις αποθήκες της πριν από τον χειμώνα του 2023 και του 2024; Τότε θα γίνει σαφές τότε ότι η ενεργειακή κρίση έχει έρθει για να μείνει και όχι απλά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα» διαπίστωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, προβλέποντας πως οι ευρωπαϊκές δεξαμενές τον Μάρτιο του 2023 θα είναι γεμάτες μόλις στο 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επιδότηση 21-22 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα – Στα επίπεδα Νοεμβρίου οι τελικές τιμές

Α. Σδούκου: Μείωση 13% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργειας

Ιταλία - προϋπολογισμός: Αυξάνει στο 35% τον συντελεστή για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider