Οικονόμου: Η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και απαιτεί το ίδιο από τους γείτονές της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και απαιτεί το ίδιο από τους γείτονές της
«Η χώρα μας αναπτύσσει ηγετικό ρόλο ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ΝΑ Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτής των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η χώρα μας αναπτύσσει ηγετικό ρόλο ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ΝΑ Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτής των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής. Τον κομβικό αυτό ρόλο της πατρίδας μας ανέδειξε και η σύνοδος κορυφής της διαδικασίας συνεργασίας για την ΝΑ Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό της σημασίας της συνόδου και απόδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας υπήρξε το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο 11 από τα 12 μέλη της διαδικασίας, 6 Πρόεδροι, 4 πρωθυπουργοί και 1 αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενώ συμμετείχε ως παρατηρητής ο Σαρλ Μισέλ και στο δείπνο ο καγκελάριος της Γερμανίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτό είναι η απόδειξη του αυξημένου ειδικού βάρους της χώρας μας ως αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία χρόνια αλλά και της ενισχυμένης αποδοχής που τυγχάνει διεθνώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό ότι στη διάρκεια της συνόδου επιβεβαιώθηκε και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των συμμετεχόντων στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. «Η διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις σε πεδία όπως η ασφάλεια απέναντι σε παλιές και νέες απειλές, η ενεργειακή ασφάλεια καθώς και η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνής συνθήκες, απόλυτα και ανυποχώρητα. Και ακριβώς γι' αυτό απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές της αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητα και απόλυτα προστατευμένα αλλά και κατοχυρωμένα τόσο νομικά όσο και ιστορικά. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται και δεν στηρίζει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα, η οποία οδηγεί την γείτονα σε απομόνωση και περιθωριοποίηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η χώρα μας είναι δύναμη ασφάλειας, ελευθερίας και δικαίου στην ΝΑ Μεσόγειο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εμπέδωση της διεθνούς σταθερότητας. Η αποτρεπτική μας ισχύ είναι υπέρ επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί και εκτός του κεκτημένου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Ενημερώνουμε τους διεθνής οργανισμούς, τους συμμάχους και τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα βρίσκοντας σταθερή κατανόηση και υποστήριξη παντού» δήλωσε.

«Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πανικοβαλλόμαστε αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Η σοβαρότητα η εθνική ομοψυχία, η πολιτική σταθερότητα είναι βασικές μας προτεραιότητες» συμπλήρωσε.

Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας από το Δημόσιο και τα νοικοκυριά

Μείζον ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανώς για τη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε, η έκρηξη των τιμών ενέργειας και η ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι πέρα από το Εθνικό Πρόγραμμα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά και το Δημόσιο. Το πρόγραμμα για το Δημόσιο, το οποίο καταρτίστηκε από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Το πρώτο σκέλος -τα μέτρα άμεσης απόδοσης- αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

Δεύτερον: Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.

Τρίτον: Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα μέτρα άμεσης απόδοσης προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Συντήρηση των κλιματιστικών, των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του Δημοσίου και ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας για την πιο ορθολογική τους χρήση.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Απενεργοποίηση ψύξης - θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Κλείσιμο λειτουργίας προσωπικών υπολογιστών, φωτισμού, συσκευών μετά το ωράριο εργασίας και γενικότερα σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας σε μόνιμη βάση η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ

Στόχος είναι τα κτίρια αφενός να ενταχθούν κατ’ ελάχιστον, κατόπιν παρεμβάσεων, στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, και αφετέρου να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2, τουλάχιστον, κατά 30%.

Σημειώνεται ότι η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο οφείλει να ηγηθεί στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, για λόγους πρακτικούς και ηθικούς και οι παρεμβάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά καταρτίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μπαίνει σε εφαρμογή, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα«Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών». Αφορά στην επιδότηση νοικοκυριών για την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών -καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής
ενέργειας- και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα μέτρο ανάσα τόσο για την κοινωνία όσο και τις επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη σε κάθε επίπεδο και τεράστια προστιθέμενη αξία.

Σχεδόν 25.000 οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση από το 2020 - Πάνω από 8.500 νέοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Πρόκειται για 8.586 νέους μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που υλοποιούν οι ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών. Αποτέλεσμα αυτών των νέων προσλήψεων είναι το σύνολο των διορισμών να αγγίζει τους 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών -αυτών των 8.586 εκπαιδευτικών που θα προστεθούν στο δυναμικό της δημόσιας εκπαίδευσης- πραγματοποιείται σε συνέχεια των 16.200 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τριετία. Θυμίζω: 11.700 στη γενική παιδεία, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια, και 4.500 στην ειδική εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Πάγια δέσμευση της Κυβέρνησής μας, η οποία υλοποιείται παρά τις δυσκολίες, είναι η εξυγίανση του εργασιακού τοπίου στην εκπαίδευση, με κομβικό το ρόλο της μετάβασης από το καθεστώς των αναπληρωτών σε αυτό των μόνιμων εκπαιδευτικών, το οποίο αποφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη:

- Στους μαθητές μας, παρέχει σταθερούς εκπαιδευτικούς δεσμούς, ιδιαίτερα δε στους μαθητές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παρέχει ευκαιρίες για ανάπτυξη στενότερων σταθερών διαπροσωπικών σχέσεων που είναι απαραίτητες για την εξέλιξή τους.

- Στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας, προσφέρει επαγγελματική σταθερότητα και δυνατότητες ανέλιξης.

- Στα σχολεία και τις οικογένειες τους, εξασφαλίζει μία συνέχεια στη μάθηση και την επικοινωνία.

Συνεχίζουμε με θεσμικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης στον τόπο μας κάτι που αποτελεί και κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DW: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Toυρκίας - Ελλάδας;

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα πολύτιμος κόμβος σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Τουρκικά ΜΜΕ για το Καστελλόριζο: Μπορούμε να πάμε κολυμπώντας - Παράδοξο να ανήκει στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider