Βρετανία: Επίσημα η πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον - Το βράδυ της Δευτέρας η ψηφοφορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Επίσημα η πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον - Το βράδυ της Δευτέρας η ψηφοφορία
Ο πρωθυπουργός χρειάζεται το 50% των ψήφων των 359 βουλευτών του κόμματός του για να επιβιώσει της διαδικασίας. 

Τελευταία ενημέρωση: 15:10

Επίσημο αίτημα για πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατατέθηκε τη Δευτέρα από βουλευτές του κόμματος του (Τόρις), εν μέσω της αύξησης των εσωκομματικών αντιδράσεων κατά του επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας.

Η διαδικασία

Ο Γκρέιχαμ Μπράντι ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον, έχοντας εξασφαλίσει τις 54 υπογραφές βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων που χρειάζονται για το σχετικό αίτημα.

«Επετεύχθη το όριο του 15% των βουλευτών που ζητούν ψήφος εμπιστοσύνης για τον ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος» αναφέρεται σε επιστολή του Μπράντι στους βουλευτές των Τόρις.

Η ψηφοφορία των Τόρις για το αίτημα θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας, από τις 20:00 έως τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και ο Τζόνσον χρειάζεται το 50% των 359 βουλευτών του κόμματος για να επιβιώσει της διαδικασίας.

Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί και ο Τζόνσον χάσει τη σχετική ψηφοφορία, τότε θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και θα ξεκινήσει κούρσα διαδοχής για τον επόμενο ηγέτη των Τόρις.

Σύμφωνα με το Reuters, μέλη των Τόρις αναφέρουν πως το όριο των 180 και πλέον ψήφων που χρειάζεται για την απομάκρυνση του Τζόνσον δύσκολα θα επιτευχθεί στη σημερινή ψηφοφορία.

Η απάντηση του πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας την πρόταση, η Ντάουνινγκ Στρίτ έκανε λόγο για αφορμή ώστε να σταματήσουν οι εικασίες για Τζόνσον.

«Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα» σημειώνεται στην ανακοίνωση από το γραφείο του Τζόνσον.

Οι αντιδράσεις

Νωρίτερα και μιλώντας για το θέμα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαχίντ Τζαβίντ, ανέφερε πως η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή την πρόταση δυσπιστίας, όπως δήλωσε το δίκτυο ITV.

Σημειώνεται πως δεκάδες βουλευτές των Τόρις προέτρεψαν δημοσίως τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εν μέσω των αποκαλύψεων για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέσι Νόρμαν, βουλευτής των Τόρις και στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, δημοσίευσε επιστολή που έστειλε στον Τζόνσον και στην οποία αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως «δυστυχώς, δεν μπορώ πλέον να υπηρετήσω μια κυβέρνηση που ηγείται από εσάς».

Στους Τόρις θα απευθυνθεί ο Τζόνσον

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί σήμερα στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος.

«Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο κόμμα του αργότερα σήμερα το απόγευμα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους.

«Ασφαλώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά της άποψης ότι δεν θα αποσπαστεί η προσοχή του από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η κυβέρνηση Τζόνσον αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Βρετανία: Πιθανή η κατάθεση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον τον επόμενο μήνα, λόγω Partygate

gazzetta
gazzetta reader insider insider