Πολιτική | Διεθνή
20-12-2021 | 18:09

Η Ρωσία απελαύνει δυο Γερμανούς διπλωμάτες

Newsroom
Μοιράσου το
Η Ρωσία απελαύνει δυο Γερμανούς διπλωμάτες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ρωσία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) δύο Γερμανούς διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Μόσχα, ως απάντηση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου του Βερολίνου για την υπόθεση της δολοφονίας του Γεωργιανού πολίτη Ζελιχμάν Χανγκοσβίλι.

Το Βερολίνο απέλασε την περασμένη εβδομάδα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η Μόσχα είχε διατάξει τη δολοφονία του πρώην Τσετσένου μαχητή, Ζελιχμάν Χανγκοσβίλι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε ένα πάρκο του Βερολίνου.

Η Ρωσία αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή στην δολοφονία.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι στο υπουργείο εκλήθη ο Γερμανός πρέσβης Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ στον οποίο ανακοινώθηκε η απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών στο πλαίσιο της συμμετρικής απάντησης για την μη φιλική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ρωσία «θα αντιδρά συμμετρικά σε οποιεσδήποτε πιθανές επιθέσεις συγκρουσιακού χαρακτήρα του Βερολίνου εναντίον μας που θα γίνουν μελλοντικά».

Από τη μεριά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση της Μόσχας να απελάσει σήμερα δύο Γερμανούς διπλωμάτες, ανακοίνωσε ότι η απέλασή τους από τη Ρωσία είναι εντελώς αβάσιμη και επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κίνηση αυτή δεν συνιστά έκπληξη, αλλά είναι εντελώς αδικαιολόγητη από την οπτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «η σημερινή απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας επιβαρύνει εκ νέου τις σχέσεις μας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.