ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος για τη δημοκρατία - Έντονη η αντίδραση της Κίνας

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος για τη δημοκρατία - Έντονη η αντίδραση της Κίνας
Ο κατάλογος των προσκεκλημένων –κάπου εκατό κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμοί αρωγής– προκάλεσε αγανάκτηση σε εκείνους που αποκλείστηκαν, πάνω απ’ όλους στην Κίνα και στη Ρωσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε χθες Παρασκευή την ψηφιακή σύνοδο που οργάνωσε γα τη δημοκρατία, δεχόμενος όμως οξύτατες επικρίσεις από την Κίνα, από τη Ρωσία, αλλά και από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

Η δημοκρατία «δεν γνωρίζει σύνορα. Μιλάει όλες τις γλώσσες. Ζει μέσα στους αγωνιστές κατά της διαφθοράς, στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους δημοσιογράφους», είπε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό εκείνων «που επιτρέπουν στους λαούς τους να αναπνέουν ελεύθερα, που δεν προκαλούν ασφυξία στους πληθυσμούς τους ασκώντας εξουσία με σιδηρά πυγμή», διαβεβαίωσε.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, 79 ετών, που επαναλαμβάνει διαρκώς πως ο κόσμος βρίσκεται σε «σημείο καμπής», αναφερόμενος στη διένεξη ανάμεσα στα αυταρχικά καθεστώτα και τις δημοκρατίες που απειλούνται, υποσχέθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου 424 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου, των ελεύθερων εκλογών, των εκστρατειών κατά της διαφθοράς.

«Η δημοκρατία έχει ανάγκη σθεναρούς υπερασπιστές», είπε.

Ωστόσο η προσπάθειά του να επαναβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ αποτελούν σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία σε διεθνή κλίμακα βάλλεται από αρκετές πλευρές.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων –κάπου εκατό κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμοί αρωγής– προκάλεσε αγανάκτηση σε εκείνους που αποκλείστηκαν, πάνω απ’ όλους στην Κίνα και στη Ρωσία.

Το Πεκίνο, ακόμη πιο εξοργισμένο επειδή η Ταϊβάν, νήσος που θεωρεί κινεζική επαρχία, προσκλήθηκε στη σύνοδο, κατάφερε να καταγάγει κατά τη διάρκειά της μια διπλωματική νίκη: η Νικαράγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι και αναγνωρίζει την Κίνα.

Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις και από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

Από τη μια πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να του προσάπτουν πως δεν είναι αρκετά αυστηρός και αδιάλλακτος έναντι της Κίνας.

Από την άλλη, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση του Δημοκρατικού διότι συνεχίζει να ζητεί την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, που αντιμετωπίζει δίωξη και κινδυνεύει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ διότι αποκάλυψε εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

«Πώς τολμάει ο Μπάιντεν να κάνει διαλέξεις στη σύνοδό του για τη δημοκρατία (...) όταν αρνείται να δώσει χάρη» στον ιδρυτή του WikiLeaks, διερωτήθηκε μέσω Twitter ο κ. Έλσμπεργκ.

Ο Τζο Μπάιντεν «δολοφονεί την ελευθεροτυπία εν ονόματι της ‘εθνικής ασφάλειας’», κατήγγειλε.

Άλλωστε, έρευνα του ινστιτούτου Pew Research, που διενεργήθηκε την άνοιξη, έδειξε πως μόλις το 17% εξ όσων ερωτήθηκαν σε 16 ανεπτυγμένες χώρες «θεωρεί την αμερικανική δημοκρατία παράδειγμα προς μίμηση».

Επιπλέον, το 57% «θεωρεί πως ήταν προηγουμένως καλό παράδειγμα, αλλά όχι τα τελευταία χρόνια».

"Όπλο μαζικής καταστροφής η αμερικάνικη δημοκρατία" αναφέρει η Κίνα

Η κινεζική διπλωματία χαρακτήρισε σήμερα την αμερικανική δημοκρατία «όπλο μαζικής καταστροφής», μετά τη διήμερη ψηφιακή σύνοδο για τη δημοκρατία που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν για τη συγκρότηση μετώπου χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα.

«Η ‘δημοκρατία’ έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε ‘όπλο μαζικής καταστροφής’ που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να αναμιγνύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών», κατήγγειλε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ουάσινγκτον πως «υποκινεί ‘επαναστάσεις διαφόρων χρωμάτων’ στο εξωτερικό».

Η Κίνα αφέθηκε στο περιθώριο της διήμερης ψηφιακής συνόδου, όπως και άλλες χώρες, για παράδειγμα η Ρωσία και η Ουγγαρία. Το Πεκίνο κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως επιδίωκε να τροφοδοτήσει ιδεολογικές διαιρέσεις που αποτελούν κληρονομιά του ψυχρού πολέμου.

Για τον εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, η σύνοδος οργανώθηκε προκειμένου να «αποκρυσταλλωθούν οι γραμμές των ιδεολογικών προκαταλήψεων, να εργαλειοποιηθεί η δημοκρατία και να μετατραπεί σε όπλο», προκειμένου να καλλιεργηθούν «διχασμοί» και για «να υποκινηθεί σύγκρουση».

Η Κίνα δεσμεύεται από την πλευρά της να «αντισταθεί και να εναντιωθεί αποφασιστικά σε κάθε είδους ψευτοδημοκρατία».

Κινούμενη αντίθετα στο ρεύμα της συνόδου αυτής, το Πεκίνο κλιμάκωσε την εκστρατεία προπαγάνδας, σφυροκοπώντας τη δημοκρατία δυτικού Τύπου, κατ’ αυτό διεφθαρμένο και αποτυχημένο σύστημα.

Σε λευκή βίβλο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό την ενίσχυση της νομιμοποίησής του, το κομμουνιστικό καθεστώς, στο οποίο οι αντίπαλοί του προσάπτουν πως γίνεται ολοένα πιο αυταρχικό επί προεδρίας Σι Τζινπίνγκ, εξυμνεί το δικό του μοντέλο, την «πλήρη λαϊκή δημοκρατία».

Η ένταση ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου δεν σταματάει να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια, με φόντο τον εμπορικό και τον τεχνολογικό ανταγωνισμό τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ζήτημα της μεταχείρισης των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ, τη σχέση της Κίνας με την Ταϊβάν.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε χθες Παρασκευή σε δύο ανώτερους κινέζους αξιωματούχους κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια της Σιντζιάνγκ, ενώ έβαλε την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime στη μαύρη λίστα, λόγω της χρήσης της βιομετρικής τεχνολογίας της –αναγνώρισης προσώπου– σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων.

Η Ταϊβάν –νήσος η οποία διαθέτει δική της κυβέρνηση, αλλά θεωρείται πάντα από το Πεκίνο εξεγερμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί– προσκλήθηκε στη σύνοδο, κάτι που η κινεζική ηγεσία εξέλαβε ως ξεκάθαρη πρόκληση γι’ αυτήν.

Ωστόσο το Πεκίνο κατήγαγε μια νίκη κατά τη διάρκεια της συνόδου που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν: η Νικαράγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν και αναγνωρίζει την Κίνα.

Με την εξέλιξη αυτή, η Ταϊβάν δεν μετράει πλέον παρά μόλις 14 διπλωματικούς συμμάχους. Αντιδρώντας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε «όλες τις χώρες για τις οποίες έχουν σημασία οι δημοκρατικοί θεσμοί» να «διευρύνουν» τη σχέση τους με την Ταϊπέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.