Με την κατάρρευση του Αφγανιστάν, η ΕΕ φοβάται για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με την κατάρρευση του Αφγανιστάν, η ΕΕ φοβάται για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζουν στο ρόλο που έχει να παίξει η Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, ενώ το CNBC εκτιμά ότι το προσφυγικό θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στις εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Για τις ανησυχίες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 -η οποία επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα- κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα του CNBC, καλώντας τους Ευρωπαίους να καταρτίσουν ένα νέο πλάνο εν όψει των αφίξεων Αφγανών προσφύγων στην ΕΕ, μετά από την κατάληψη της ηγεσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Όπως αναφέρει το CNBC, ήδη οι 2 ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προειδοποιήσει για μια μεγάλη ροή προσφύγων επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Πρέπει να περιμένουμε και να προστατευτούμε από μια τις ακαθόριστες προσφυγικές ροές» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μια συντονισμένη και ενωμένη απάντηση από τα ευρωπαϊκά κράτη στο ζήτημα».

Παρόμοια ρητορική επικρατεί και στη Γερμανία, με τον υποψηφίου του CDU για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, Άρμιν Λάσετ, να τονίζει ότι «το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί»

Υπενθυμίζεται πως προ 6ετίας και εν μέσω της κορύφωσης των προσφυγικών ροών από τη Συρία, πάνω από 1,2 Σύροι αιτήθηκαν για άσυλο στην ΕΕ, με εκατοντάδες από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο Αλμπέρτο Χορστ Νέιντχαρντ, αναλυτής στο think tank EPC στις Βρυξέλλες, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως με βάση τα όσα ακούγονται στο Παρίσι και στο Βερολίνο, οι Αφγανοί πρόσφυγες θα είναι ένα από τα βασικά θέματα για τις γερμανικές εκλογές αλλά και για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022».

Από την πλευρά του, ο Κάρστεν Νίκελ, αναπληρωτής διευθυντής στο εταιρεία συμβούλων Teneo, αναφέρει πως «ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση μάλλον θα συνεχίσει να διαφεύγει της πραγματικότητας. Οι αποστάσεις μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών κρατών της ΕΕ παραμένουν πολύ μεγάλες για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα».

Η στάση της Ελλάδας

Ο Νίκελ πιστεύει πως λύση μπορεί να βρεθεί μεταξύ μικρότερων ομάδων κρατών της ΕΕ και το CNBC στέκεται στο ρόλο της Ελλάδας. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι νότιες χώρες της ΕΕ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος θα συζητήσουν σήμερα σε διυπουργική επιτροπή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Όπως σημείωσε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η Ελλάδα «δεν μπορεί και δεν θέλει» να γίνει πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην ΕΕ.

Διαπραγματευτικό χαρτί για την Τουρκία

Το CNBC στέκεται στη συνεργασία που υπέγραψαν το 2015 οι χώρες της ΕΕ με την Τουρκία, με 6 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, με την Σαμαίλα Καν, αναλύτρια στην Alliance Bernstein να σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων από το Αφγανιστάν για να διατηρεί διπλωματικό πλεονάχτημα έναντι της ΕΕ.

«Ο Ερντογάν θα είναι στη θέση του οδηγού, όχι μόνο γιατί η Τουρκία δέχεται πρόσφυγες από το Αφγανιστάν αλλά και γιατί ο ίδιος ο Ερντογάν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο "γέφυρα" μεταξύ των διαπραγματεύσεων των Ταλιμπάν με τις χώρες της Δύσης».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η Τουρκία διατηρεί στο έδαφος της περίπου 4 εκατ. προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider