Μητσοτάκης: Διμερείς συμφωνίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού το plan b για τον φετινό τουρισμό

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Διμερείς συμφωνίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού το plan b για τον φετινό τουρισμό

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην χαθεί και αυτό το καλοκαίρι υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του χθες στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» που διοργανώνουν οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche*. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «η πρότασή μας είναι απλή, μια βεβαίωση εμβολιασμού, ένα κοινό ευρωπαϊκό έγγραφο που θα αμοιβαία αποδεκτό. Αν αυτό δεν συμβεί, αναπόφευκτα θα γίνει σε διμερές επίπεδο» αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το plan b για το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει με επιστολή του προς την ΕΕ το θέμα του κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε τουρίστες και επιβάτες να το χρησιμοποιούν για την είσοδό τους στην χώρα, αντί για το αρνητικό αποτέλεσμα στην μοριακή εξέταση PCR που ζητείται, και απ’ ότι φαίνεται θα εξακολουθήσει να ζητείται και το καλοκαίρι. Η επιστολή Μητσοτάκη πριν δύο περίπου εβδομάδες προκάλεσε θετικό αντίκτυπο τόσο σε χώρες με μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας τους από τον τουρισμό, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όσο και από κομβικούς παίκτες στην αγορά όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο αερομεταφορές. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κλείσει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως πχ το Ισραήλ και η Δανία για την είσοδο τουριστών με πιστοποιητικό.

Χθες, στην ερώτηση της κ. Nicole Bastian για τις προσδοκίες που έχει για το 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία στο μέτωπο του κορονοϊού, την προστασία των θέσεων εργασίας (που πέτυχε η Ελλάδα παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας) και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναφέρθηκε εκτενώς στον τουρισμό.

«Ένας ακόμα παράγοντας που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός, είναι ο τουρισμός. Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα» τόνισε απευθύνοντας έμμεσο μήνυμα μέσω των γερμανικών ΜΜΕ. «Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια. Αν έχει εμβολιαστεί κάποιος θα πρέπει να είναι σε θέση να ταξιδέψει ευκολότερα. Αν όχι, μπορεί να ζητηθούν διάφορα τεστ για να είναι σε θέση να εισέλθει στη χώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς και για νότιες χώρες. Όμως είναι σημαντικό και για την Γερμανία, καθώς θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί. Μπορεί αυτή η συζήτηση να μην είναι επίκαιρη τώρα. Αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι σύντομα θα γίνει. Ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει το καλοκαίρι. Εμείς θέλουμε να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα με ασφάλεια. Πέρσι καταφέραμε να ανοίξουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, παρά τις δυσκολίες και με ασφαλή τρόπο. Βέβαια δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο, αλλά αναμένουμε ότι θα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Και θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει στην Ελλάδα με ασφαλή τρόπο και μετά να είναι σε θέση να επιστρέψει στην πατρίδα του επίσης με ασφάλεια. Επομένως, ο τουρισμός θα είναι καθοριστικός παράγοντας».

Τι ρώτησε ο πρώην CEO της Airbus

Το θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού επανήλθε στην συζήτηση όταν εκτός των δημοσιογράφων , το έθεσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην CEO της Airbus Thomas Enders.

«Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Θέλουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια. Το ίδιο και οι αεροπορικές εταιρείες. Το ίδιο και οι κατασκευαστές αεροσκαφών. Κανείς δεν θέλει να είναι στη θέση να πρέπει διαρκώς να στηρίζει τις αεροπορικές εταιρείες για να εξασφαλίσουμε ότι θα επιβιώσουν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα γίνει αυτό εφικτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι διμερές. Η πρότασή μας είναι απλή, μια βεβαίωση εμβολιασμού, ένα κοινό ευρωπαϊκό έγγραφο που θα αμοιβαία αποδεκτό. Αν αυτό δεν συμβεί, αναπόφευκτα θα γίνει σε διμερές επίπεδο.

Πήραμε την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές διαδικασίες για ιατρικούς λόγους και στη συνέχεια, νωρίτερα από τον Απρίλιο, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί. Έχουμε ήδη μια Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών (PLF) που είναι ένας ψηφιακός τρόπος να γνωρίζει κανείς ποιος ταξιδεύει πού. Αυτό που θα προστεθεί είναι απλώς ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού με στόχο να διευκολύνουμε τον κόσμο να ταξιδέψει. Το θεωρώ αναπόφευκτο. Οι άνθρωποι του τουρισμού θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτο. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε, ως ΕΕ έχουμε κάνει τόσα πράγματα σωστά ως ΕΕ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider