Άδωνις: Ουδέποτε στο παρελθόν έχουν ελεγχθεί οι τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδωνις: Ουδέποτε στο παρελθόν έχουν ελεγχθεί οι τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με την σημείωση ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχαν ελεγχθεί η τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ως εποπτεύων της έρευνας που διεξάγει μια ανεξάρτητη αρχή, δεν δύναται παρά μόνο να λάβει γνώση του πορίσματος όταν αυτό του κοινοποιηθεί. «Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να πιέσει για οτιδήποτε, γιατί σεβόμαστε την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών» τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Συριζα Χάρη Μαμουλάκη στην Βουλή.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να παρέχει εργαλεία για να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα οι ανεξάρτητες αρχές. «Αλλά να πάρουμε τηλέφωνα και να πούμε κάντε γρηγορότερα δεν μπορούμε. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της επιτροπής».

Ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες που κάνει η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες είναι απόρρητες. «Μόνο το πόρισμα μπορώ να γνωρίζω. Θέλω να σημειώσω όμως ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχανε ελεγχθεί οι Τράπεζες, αυτό γίνεται από εμάς. Ο έλεγχος έγινε αυτεπάγγελτα. Δίνουμε την αναγκαία συνταγματική ανεξαρτησία για να κάνει την δουλειά της. Ως επόπτης μπορώ να πω αν ο έλεγχος έγινε ξαφνικά στα γραφεία κεντρικών τραπεζιτών στις 7-8 Νοέμβρη του 2019. Να θυμίσω δε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για ανάλογες περιπτώσεις είναι 50 μήνες. Οι πιο μεγάλες έρευνες για ύπαρξη καρτέλ 100 μήνες, ενώ η ταχύτερη εκδίκαση υπόθεσης είναι 20 μήνες. Άρα οι 14 μήνες που ήδη διαρκεί η έρευνα στην Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από ότι γίνετε στην ΕΕ;

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι για τον έλεγχο των τραπεζών σε ότι αφορά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές χρεώσεων (καρτέλ) γίνεται από 10 υπαλλήλους εξιδεικευμένους οι οποίοι ασχολούνται μόνο με αυτό και χρήση ειδικού λογισμικού με άνοιγμα σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν. «Ο έλεγχος γίνεται με λεπτομέρεια και ακρίβεια κι αυτό χρειάζεται χρόνο» τόνισε απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του Συριζα για καθυστερήσεις, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν υπέρογκες χρεώσεις στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider