FT: Η ΕΕ να προετοιμαστεί για ενεργειακό σοκ διαρκείας - Στο τραπέζι και δελτίο καυσίμων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
FT: Η ΕΕ να προετοιμαστεί για ενεργειακό σοκ διαρκείας - Στο τραπέζι και δελτίο καυσίμων
«Όλες τις δυνατότητες», όπως την επιβολή δελτίου καυσίμων και την περαιτέρω απελευθέρωσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης, εξετάζει η ΕΕ

«Όλες τις δυνατότητες», όπως την επιβολή δελτίου καυσίμων και την περαιτέρω απελευθέρωσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης, εξετάζει η ΕΕ καθώς προετοιμάζεται για ένα «παρατεταμένο» ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν μιλώντας στους Financial Times.

«Αυτή θα είναι μια μακρά κρίση... οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο Γιόργκενσεν, προειδοποιώντας ότι για ορισμένα πιο «κρίσιμα» προϊόντα «αναμένουμε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη τις επόμενες εβδομάδες». «Η ρητορική που χρησιμοποιούμε και οι λέξεις που επιλέγουμε είναι πλέον πιο σοβαρές από ό,τι νωρίτερα στην κρίση», πρόσθεσε.

«Η ανάλυσή μας δείχνει σαφώς ότι πρόκειται για μια παρατεταμένη κατάσταση και οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν ό,τι χρειάζονται», σημείωσε. Τόνισε ότι, παρόλο που η ΕΕ «δεν βρίσκεται ακόμη σε κρίση ασφάλειας εφοδιασμού», οι Βρυξέλλες καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών, μακροχρόνιων επιπτώσεων» της σύγκρουσης.

Αυτό περιλαμβάνει την «προετοιμασία για τα χειρότερα σενάρια», ακόμη και αν η Γηραιά Ήπειρος «δεν έχει φτάσει ακόμη» στο σημείο να χρειαστεί να επιβάλει δελτίο σε κρίσιμα προϊόντα, όπως καύσιμα αεροσκαφών ή ντίζελ. «Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να το μετανιώσουμε», εξήγησε ενώ προς το παρόν απέκλεισε την χαλάρωση των κανονισμών για τα καύσιμα αεροσκαφών ώστε να επιτραπούν περισσότερες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ή την αύξηση της ανάμειξης αιθανόλης στα καύσιμα οχημάτων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε: «Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες και είναι σαφές ότι όσο πιο σοβαρή γίνεται η κατάσταση, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να εξετάσουμε και νομοθετικά εργαλεία». «Πρέπει να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές και, αν πρόκειται πράγματι για μια μακροχρόνια κρίση, τότε θα χρειαστούμε αυτά τα εργαλεία και σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή και με αναλογικό τρόπο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ο Τραμπ προκαλεί νευρική κρίση στις αγορές

ΟΠΕΚΕΠΕ στη «σούβλα» πριν το Πάσχα

Εγνατία Οδός - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Τρέχουν» οι πρώτες εργασίες αναβάθμισης του οδικού άξονα

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider