Έρχεται διαγωνισμός 38 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται διαγωνισμός 38 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία
Διαγωνισμό άνω των 38 εκατ. ευρώ για την έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών των ειδικών δασοτεχνικών έργων που αφορούν στην πυροπροστασία κατά το έτος 2024, προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ.

Διαγωνισμό άνω των 38 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ στα 30,7 εκατ.) για την έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών των ειδικών δασοτεχνικών έργων που αφορούν στην πυροπροστασία κατά το έτος 2024, προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ως γνωστόν, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή του ν. 4799/2021 ως αρμόδια για την ωρίμανση και την υλοποίηση της δράσης «Προγράμματος Προστασίας Δασών – Antinero ΙII», αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU. Αντικείμενο του έργου είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών των ειδικών δασοτεχνικών έργων που αφορούν στην πυροπροστασία κατά το έτος 2024, μέσω συγκεκριμένων επεμβάσεων καθαρισμού των δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, καθώς και αντιπυρική προστασία προστατευτικών και αισθητικών αναδασώσεων επί των δασικών οικοσυστημάτων των περιοχών των Δασαρχείων Αταλάντης, Σπερχειάδας, Λαμίας, Θήβας, Λειβαδιάς, Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Αγιάς, Ελασσόνας, Τσοτυλίου, Δράμας, Νευροκοπίου Νιγρίτας, Σερρών, Σιδηροκάστρου και της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ή και της ταχείας εξάπλωσης της, έχοντας ως απώτερο στόχο τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, την προστασία τις ανθρώπινης ζωής και τις δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Τα επτά τμήματα και ο σκοπός του έργου

Το συνολικό έργο υποδιαιρείται σε επτά τμήματα: Τμήμα 1: Δασαρχεία Αταλάντης, Σπερχειάδας, Λαμίας, Θήβας, Λειβαδιάς, Τμήμα 2: Δασαρχείο Χαλκίδας (Δήμου Χαλκιδέων), Τμήμα 3: Δασαρχείο Χαλκίδας (Δήμου Ερέτριας και Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων), Τμήμα 4: Δασαρχεία Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Τμήμα 5: Δασαρχεία Λάρισας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Αγιάς, Ελασσόνας, Τσοτυλίου, Διεύθυνση Δασών Πιερίας, Τμήμα 6: Δασαρχεία Δράμας, Νευροκοπίου, Τμήμα 7: Δασαρχεία Νιγρίτας, Σερρών, Σιδηροκάστρου, τα οποία διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη ενδεικτικά τα γεωγραφικά κριτήρια καθώς επίσης και την αποδοτικότερη, πιο ευέλικτη, ευχερή και άρτια διαχείριση του έργου συνολικά από τεχνικής άποψης, από πλευράς χρονικών ορίων και εξοικονόμησης πόρων, σε συνδυασμό με διάθεση ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 20η Φεβρουαρίου 2024.

Σκοπός του έργου είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της εκτέλεσης των απαραίτητων ειδικών δασοτεχνικών εργασιών που αφορούν: (α) στην πυροπροστασία, μέσω συγκεκριμένων επεμβάσεων καθαρισμού των δασών και δασικών εκτάσεων, (β) στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, καθώς και (γ) στην αντιπυρική προστασία προστατευτικών και αισθητικών αναδασώσεων, επί των δασικών οικοσυστημάτων των περιοχών, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ή και της ταχείας εξάπλωσης της, έχοντας ως απώτερο στόχο τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, την προστασία τις ανθρώπινης ζωής και τις δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Τι έρχεται σε Μετρό και Προαστιακό

Τα milestones για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Αγορά νέου κτιρίου που θα «στεγάσει» τη ΔΥΠΑ μέσω 35 εκατ. του RRF

gazzetta
gazzetta reader insider insider