BoE: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη συνεδρίαση - Σήμα πως θα μείνουν υψηλά για καιρό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη συνεδρίαση - Σήμα πως θα μείνουν υψηλά για καιρό
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο υψηλό 15ετίας στο 5,25%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Αμετάβλητο διατήρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% προαναγγέλοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα τρία διαφωνούντα μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε σε ετήσιο 4,6% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, αλλά παραμένει δυσάρεστα υψηλός για την κεντρική τράπεζα, καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο.

Η νομισματική επιτροπή σημείωσε στην έκθεση της Πέμπτης ότι «οι βασικοί δείκτες της επιμονής του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αυξημένοι», αν και η αυστηρότερη πολιτική οδηγεί σε χαλαρότερη αγορά εργασίας και επιβαρύνει τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία.

Το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε σταθερό το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, αλλά η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο.

Η κεντρική τράπεζα τερμάτισε ένα σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων τον Σεπτέμβριο, αφού αύξησε το επιτόκιο από το 0,1% σε υψηλό 15ετίας 5,25% μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου 2023.

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη η Fed είχε ανακοινώσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, προσφέροντας μια απίστευτη έκπληξη που έκανε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να εκτιναχθούν.

Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή της BoE για άλλη μια φορά στάθηκε απέναντι των προσδοκιών της αγοράς, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικό έδαφος για παρατεταμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο μεσοπρόθεσμα.

«Όπως φαίνεται από τις προβλέψεις της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής του Νοεμβρίου, η Επιτροπή συνεχίζει να κρίνει ότι η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο», ανέφερε η έκθεση.

«Θα απαιτούνταν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις».

Η Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι αν και τα οικονομικά των νοικοκυριών πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού δεν έχει ακόμη επιδράσει πλήρως στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλά καλά νέα για την Ελλάδα: Έρχεται πόρισμα των θεσμών και αποπληρωμή δανείου

Αττική Οδός: Fast track διαδικασία για την προσφυγή στο ΣτΕ – Τέλη Ιανουαρίου το επόμενο «βήμα» 

Πετραλιάς για προϋπολογισμό: Eνισχύει το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει τις ανισότητες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider