BoE: Βέβαιη η αγορά ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Βέβαιη η αγορά ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια
Βέβαιο θεωρείται από τις αγορές ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη. Διίστανται οι εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων το 2024.

Βέβαιο θεωρείται από τις αγορές ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη. Ωστόσο διίστανται οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με το πότε θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων το 2024.

Ειδικότερα, η αγορά τιμολογεί σχεδόν 100% πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων από την BoE την Πέμπτη, σύμφωνα με την LSEG, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την τελευταία συνεδρίαση τα Τράπεζας είναι σε μεγάλο βαθμό ουδέτερα.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας παρέμεινε σταθερό το τρίτο τρίμηνο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ενώ τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αύξηση των μισθών κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες και η εγχώρια ζήτηση ήταν ασθενής. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 4,6% τον Οκτώβριο, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας την Τρίτη έδειξαν συνέχιση των πρόσφατων τάσεων, με την ανεργία να παραμένει γενικά σταθερή και τις κενές θέσεις να συνεχίζουν να μειώνονται.

Η μέση αμοιβή - συμπεριλαμβανομένων των μπόνους - μειώθηκε κατά 1,6% την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, έναντι μέσου μηνιαίου ρυθμού αύξησης 1,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι πραγματικοί μισθοί, δηλαδή προσαρμοσμένοι με βάση τον πληθωρισμό, εξακολουθούν να αυξάνονται σε ετήσια βάση λόγω της υποχώρησης του ονομαστικού πληθωρισμού, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα για το κόστος ζωής του μέσου νοικοκυριού στη χώρα είναι πίσω, σχολίασε ο Jake Finney, οικονομολόγο της PwC, ενώ πρόσθεσε πως τα σημάδια ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει μπορεί να προσφέρει κάποιες διαβεβαιώσεις στην BoE την Πέμπτη, δεδομένης μάλιστα της έλλειψης εκπλήξεων στα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Οκτώβριο, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις από την κρίση του κόστους ζωής, ενώ και οι πιθανότητες ύφεσης είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 0,3 έναντι ανάπτυξης 0,2% τον Σεπτέμβριο, με συρρίκνωση σε όλους τους κύριους κλάδους της οικονομίας.

Σε συνέχεια των στοιχείων για το ΑΕΠ, πολλοί αναλυτές υποστήριξαν ότι τα αρνητικά μεγέθη μπορεί να παγιώσουν την προσδοκία διατήρησης των επιτοκίων της BoE, αυξάνοντας όμως παράλληλα την πιθανότητα μείωσης του 2024, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να αποφύγει την ώθηση της οικονομίας σε ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider