Διπλά καλά νέα για την Ελλάδα: Έρχεται πόρισμα των θεσμών και αποπληρωμή δανείου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλά καλά νέα για την Ελλάδα: Έρχεται πόρισμα των θεσμών και αποπληρωμή δανείου
Τα φώτα από την Νέα Υόρκη στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των επενδυτών η ελληνική οικονομία.  Οι ημερομηνίες κλειδιά.  Έρχονται τα πορίσματα για τη μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδος και των υπολοίπων κρατών που πέρασαν από μνημόνια. Αύριο η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα μία  2πλή δόσης 5,29 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων.

Για ένα πολύ δυνατό finish της χρονιάς ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διατηρώντας στραμμένα στην Ελλάδα τα «βλέμματα» των θεσμών και των αγορών, ως συνέχεια της πολύ «δυνατής» παρουσίας της στη Νέα Υόρκη και της πολύ θετικής ανταπόκρισης που είχε εκεί από το επενδυτικό κοινό. Το επίκεντρο πλέον είναι οι Βρυξέλλες και οι κινήσεις εκτείνονται από την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους που θα λάβει χώρα στις 15/12, έως το -θετικό στο περιεχόμενό του- πόρισμα των θεσμών για την Ελλάδα που αναμένεται την άλλη εβδομάδα.

Βεβαίως, αφορούν άμεσα στην ελληνική οικονομία και οι συζητήσεις που θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής για τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, δίνοντας τη σκυτάλη για το πιθανό έκτακτο Ecofin της 20ης Δεκεμβρίου που προανήγγειλε χθες ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κυοφορούμενος συμβιβασμός, δίνει κάποιες επιπλέον ανάσες, αν και όχι τόσο σημαντικές όσο θα ήθελαν και τα κράτη του Νότου αλλά και η Κομισιόν όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, και πριν αρχίσουν οι παρεμβάσεις στα 3 πολυσέλιδα νομικά κείμενα.

Για παράδειγμα, στην άμυνα προτείνεται να υπάρχει ειδική μεταχείριση (υπό όρους) όποιας νέας πρόσθετης δαπάνης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και εγγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο για φέτος ή για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, αν η χώρα φτάσει (σε ένα κακό σενάριο) στην πόρτα της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος», τότε στην αξιολόγηση αυτή θα κριθεί η πορεία της χωρίς αυτά τα βάρη.

Η αποπληρωμή δανείου

Αναφορικά με τα επόμενα καλά νέα, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει -όπως είναι προγραμματισμένο από καιρό- πρόωρα τη 2πλή δόσης 5,29 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων (GLF) τα οποία οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. O λόγος για δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Είναι η δεύτερη κίνηση που δρομολογείται από τον ΟΔΔΗΧ από την προηγούμενη άνοιξη και πλέον θα ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της αποπληρωμής. Αντίστοιχη κίνηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, και οδήγησε στις 15/12/22 στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022.

Η κίνηση διευκολύνει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους και μεταφέρει ένα ακόμη μήνυμα προς τις αγορές. Αφήνει να εννοηθεί πως παρόμοιες κινήσεις μπορεί να συνεχιστούν και το 2024 ή και τα επόμενα χρόνια με φόντο και τις επόμενες αναβαθμίσεις στις οποίες στοχεύει η Αθήνα.

Το πόρισμα

Ένα ακόμη δείγμα επιστροφής σε «κανονικότητα» είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινωθούν -λίγο πριν λίγο πριν τη λήξη του έτους και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες- τα πορίσματα για τη μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδος αλλά και των υπολοίπων κρατών που πέρασαν από μνημόνια. Πιθανή ημερομηνία είναι η 19η Δεκεμβρίου από τις Βρυξέλλες με τα βλέμματα των θεσμών να είναι στραμμένα σε άλλες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναμένεται μία ακόμη θετική αξιολόγηση στο σύνολό της για την ελληνική οικονομία, για την επίτευξη των στόχων και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Το πόρισμα θα παρέχει και συστάσεις για το 2024. Συστάσεις που ίσως να έχουν ειδική σημασία αναλόγως και με την πορεία που θα έχει τα επόμενα 24ωρα η διαπραγμάτευση (επίσης στις Βρυξέλλες), για μία πολιτική συμφωνία αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Το νέο πλέγμα ενοποιεί σταδιακά όλο το πλέγμα επιτήρησης/εποπτείας όχι μόνο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης αλλά και στα υπόλοιπα στάδια, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά και του σχεδίου ανάκαμψης και των μεταρρυθμίσεων που αυτό προβλέπει (οι οποίες θα προσμετρούνται στην αξιολόγηση για παράταση του χρόνου προσαρμογής, που αφορά άμεσα στην Ελλάδα).

Μεσολαβεί την Κυριακή η ολοκλήρωση της ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2024, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς. Στηρίζοντας τα εισοδήματα έναντι της πληθωριστικής κρίσης και την άνοδο σε πρωτογενή πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ παράλληλα με παρεμβάσεις στήριξης 2,5 δισ. ευρώ τις οποίες στοχεύει να τροφοδοτήσει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

Ο Προϋπολογισμός της -πλήρους- επιστροφής στη νέα «κανονικότητα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider