BACKSTORY

Ένα μνημόνιο ουσίας – Τι θα αλλάξει με τον SSM - Η τεχνολογία δίνει και πάλι λυση

13-12-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα μνημόνιο ουσίας – Τι θα αλλάξει με τον SSM - Η τεχνολογία δίνει και πάλι λυση

Επενδυτικό κάλεσμα από τη Νέα Υόρκη

Αποστολή εξετελέσθη. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κάποιος να αποτιμήσει την παρουσία του οικονομικού επιτελείου στην Νέα Υόρκη και στο 25ο Invest in Greece forum της Capital Link. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων, μεγαλοεπενδυτές όπως ο John Paulson, αλλά και ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τώρα Υφυπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, Goeffrey Pyatt. Ενώπιων όλων αυτών των σημαινόντων προσωπικοτήτων, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την αλματώδη πρόοδο που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία τα προηγούμενα έτη αλλά και τις θετικές προοπτικές της χώρας, απευθύνοντας πρόσκληση και σε άλλους επενδυτές για να την εμπιστευτούν και να επενδύσουν σε αυτή.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα σπαταλήσουμε τις θυσίες των Ελλήνων και την πρόοδο που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε σε συνέντευξή του στο CNN ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Ένα μνημόνιο ουσίας

To γεγονός πως οι σύλλογοι εργαζομένων της Alpha Bank και της UniCredit υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας καταγράφει το γεγονός α) πως ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank είναι σοβαρός και όχι διακοσμητικός και έχει εξελίξει το συνδικαλισμό β) πως η συνεργασία μεταξύ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων έχει ρίζες γ) τα καλά αποτελέσματα ξεκινούν από τη συνεργασία των εργαζομένων και τότε λειτουργούν ευεργετικά και προς τις διοικήσεις.

Από 1/1/24 νέες εκδόσεις ομολόγων

Θα ξεκινήσουν οι εκδόσεις ομολόγων την ερχόμενη χρονιά τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εισηγμένες εταιρίες. Να θεωρήσουμε σίγουρο πως θα γίνει μια αναχρηματοδότηση tier 2 από την Τράπεζα Πειραιώς και επίσης αναμένεται ένα retail bond από την Intralot.

Τι θα αλλάξει με τον SSM

Την άποψη πως θα επιτρέψει ο SSM την πώληση δανείων που έχουν εξυγιανθεί από τους servicers στις τράπεζες εκφράζουν ολοένα και περισσότερο οι servicers. Ζητούμενο είναι τα δάνεια να βρίσκονται σε κατάσταση υγείας επί μακρόν πάνω δηλαδή από διετία. Ωστόσο ο SSM μέχρι τώρα όχι απλώς δεν επιτρέπει αλλά ούτε καν δέχεται σχετική συζήτηση. Τι θα αλλάξει; Θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον των τραπεζών που θα αυξήσουν τα ενήμερα δάνειά τους αλλά και των servicers που θα προβούν σε σοβαρές ανακτήσεις ενώ θα έχει ελαχιστοποιηθεί ο σχετικός κίνδυνος.

Προς την έξοδο η Καρέλιας;

Σε μια εταιρία που η διασπορά είναι της τάξεως του 5% και μπορεί στην πραγματικότητα λιγότερη η αγορά μετοχών από βασικό μέτοχο αποκτά ενδιαφέρον. Ειδικά όταν υποτίθεται (μόνο εξαγγελίες έως τώρα) ότι οδηγούμαστε υποχρέωση των εισηγμένων να αυξήσουν τη διασπορά. Ο λόγος για την Καρέλιας που ο Διευθύνων Σύμβουλος προχώρησε χθες σε αγορές μετοχών δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα αν η Μεσσηνιακή Βιομηχανία τσιγάρων πάει να προλάβει την έξοδο πριν την προλάβει ο κ. Κοντόπουλος.

Το ισχυρό επενδυτικό προφίλ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Προχτές το insider.gr αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα σημείωσε ο κ. Μ. Μουστάκας, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά η στήλη επανέρχεται σήμερα γιατί ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου, επί της ουσίας σκιαγράφησε, μεταξύ άλλων, και το προφίλ του γκρουπ ως επενδυτή. Τι εννοούμε; Όπως σημείωσε, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως… «επιπόλαιος ή ευκαιριακός παίχτης». Διαθέτει την πιο έμπειρη, σταθερή και πολυπληθή στελεχιακή ομάδα στον κλάδο των υποδομών, ικανή να κοστολογήσει με ακρίβεια και σύνεση τις υποδομές που διεκδικεί, λειτουργεί με αποδοτικό τρόπο χρόνια τώρα έργα παραχωρήσεων όπως η Νέα και η Κεντρική Οδός, άρα διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση για να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτοκινητοδρόμους όπως η Αττική και η Εγνατία Οδός, έχει βαθιά γνώση χρηματοδότησης πολύπλοκων projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδεδειγμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Αλλά και έχει άριστες σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας μάλιστα, ως γνωστόν, το σύνολο της ρευστότητάς του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια, έχει αναπτύξει μία αμοιβαία επωφελή σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές τράπεζες που βασίζεται «στην ποιότητα του management, το track record αυτού, καθώς και την εξαιρετικά ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του Ομίλου. Ως αποτέλεσμα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να είναι πολύ πιο επιλεκτική στις επενδύσεις της, αλλά και πολύ πιο ανταγωνιστική στις προσφορές της, άρα και πιο επιτυχημένη», κατέληξε ο ίδιος επί του θέματος.

Η Mytilineos, ο ΒΟΑΚ και το τοπίο στα έργα

Για μια μελετημένη προσφορά, σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο έργο, έκανε λόγο ο ισχυρός άνδρας της Μυτιληναίος, μιλώντας χτες σε επιχειρηματικό συνέδριο. Βέβαια, η προσφορά έχει γίνει σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ακτωρ Παραχωρήσεις), και όπως είπε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, «περιμένουμε να ανοίξουν οι προσφορές και να προχωρήσει το έργο», όπως βέβαια το ίδιο αναμένουν και στην αγορά αλλά και στις τάξεις των υπόλοιπων διεκδικητών,. Γιατί όπως είπε και ο κ. Μυτιληναίος, «απασχολεί τον πρωθυπουργό και λόγω Κρήτης, αλλά έχει ευαισθησία να προχωρήσουν όλα τα κατασκευαστικά έργα». Πάντως, γενικότερα για τις καθυστερήσεις στα έργα ή το ευρύτερο περιβάλλον σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ και τον πρωθυπουργό γιατί αντιλαμβάνεται ότι έχουν δοθεί σχεδόν 15 δισ. ευρώ σε έργα όλων των ειδών (δημόσια, παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ), αλλά είναι κολλημένα. Και περιμένει την εκκίνηση τους για να διαχυθεί όλη αυτή η δραστηριότητα στην οικονομία. Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα. Θέλει μεγάλη προσοχή και μεγάλη ένταση προσπάθειας για να εκκινήσουν οι μεγάλες και οι μικρές κατασκευές. Είναι μεγάλο θέμα για την οικονομία. Σήμερα, λείπουν 200 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα. Ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο. Η ρευστότητα των εταιρειών είναι, επίσης, θέμα, διότι και το κράτος καθυστερεί να πληρώσει. Τα όρια των εταιρειών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί από τις εγγυητικές. Όταν έρχεται η ώρα της πραγματοποίησης, υπάρχει θέμα με τη ρευστότητα».

Πού στοχεύει η Intrakat για τη συνέχεια

Σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην αγορά της Ρουμανίας, στην εξασφάλιση περαιτέρω συμβάσεων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, στην επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ώστε να διασφαλιστούν νέες πηγές εσόδων για το μέλλον, στοχεύει η Intrakat. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Αλ. Εξάρχου από τη Νέα Υόρκη (σε διεθνές συνέδριο), η εταιρεία θα επιδιώξει τη συμμετοχή της σε σημαντικό αριθμό έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, αναμένοντας αύξηση του ανεκτέλεστου κατά 1 δισ. ευρώ με 1,5 δισ. ευρώ το 2024, και το οποίο συνδυαστικά με το υφιστάμενο αναμένεται να περάσει τα 6 δισ. ευρώ. Επίσης, στοχεύει στον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη Ρουμανία, καθώς και στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, μιλώντας με στρατηγικούς εταίρους και ελπίζοντας να φτάσει σε συμφωνία μαζί τους το επόμενο διάστημα.

EBITDA 240 εκατ. από ΑΠΕ

Μια και ο λόγος για Intrakat, όπως ανέφερε χτες ο CFO του ομίλου, Κ. Αδαμόπουλος (συνέδριο OT), το γκρουπ έχει άδειες για 2,8GW, δηλαδή υπάρχει εκτεταμένο πρόγραμμα έως το τέλος της 10ετίας, που μεταφράζεται σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ και μπορεί να εισφέρει 240 εκατ. ευρώ EBITDA στον όμιλο. Το project στις ΑΠΕ αποτελεί «στοίχημα» για το γκρουπ, που κοιτάζει βέβαια για χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, πέρα από εξαγορές. Επίσης, η Intrakat εστιάζει και σε άλλους τομείς ενέργειας, όπως η αποθήκευση (κέρδισε πρόσφατα και διαγωνισμό για 100MW) ή άλλες νέες τεχνολογίες.

Πάει για υπερκάλυψη το ομόλογο της Ideal

Παραπάνω από ικανοποιητική φαίνεται να είναι, τουλάχιστον με τα μέχρι χτες δεδομένα, η ζήτηση για την εταιρική ομολογιακή έκδοση έως 100 εκατ. ευρώ της Ideal Holdings, όπως αναφέρουν πηγές της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά ολοκληρώνεται σήμερα αλλά αν συνεχιστεί το ίδιο ενδιαφέρον που καταγράφηκε το προηγούμενο διήμερο από θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, τότε ίσως και να έχουμε υπερκάλυψη, κατά 1,5 φορά αν και αυτό θα φανεί από τις επίσημες ανακοινώσεις. Όσο για την απόδοση (επιτόκιο), η εισηγμένη στόχευε σε κάτω του 6% και πέριξ του 5,5% αλλά και αυτό θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ideal θα «σηκώσει» 100 εκατ. (όχι περισσότερα) και αν μη τι άλλο η πρώτη τέτοια «γνωριμίας» της με το επενδυτικό κοινό δείχνει να στέφεται με επιτυχία.

Mega παρεμβάσεις 3,5 δισ. από ΤΑΙΠΕΔ - PPF

Έργα και παρεμβάσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF, για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε χτες στο πλαίσιο συνεδρίου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου, Π. Σταμπουλίδης. Εξ αυτών, έργα μισού δις ευρώ αφορούν σε καθαρισμό των δασών, άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών ή και αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ έπονται και άλλα projects άνω των 300 – 400 εκατ., όπως η ανάπτυξη τεχνικών υποδομών ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών συστημάτων βιομηχανίες για αυτοπαραγωγή, συνοδευόμενα εν δυνάμει από συστήματα αποθήκευσης, η υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για κάλυψη αναγκών κατανάλωσης, το «Αλλάζω συσκευή». Επίσης έπεται για το mega project Antinero III. Γενικότερα, η πολιτεία ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ έργα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025. Προφανώς, ο επικεφαλής της μονάδας PPF αναφέρθηκε στις δομές υγείας, το πρόγραμμα Υγείας, τις παρεμβάσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (δύσκολος στον συντονισμό για τους δήμους που έδιναν εκτάσεις για πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο), τις λιμενικές υποδομές κ.α. Για το δε ΟΑΚΑ σύντομα θα έρθουν διαγωνισμοί που θα προετοιμάζουν την αποκατάσταση, ενώ υπάρχουν πόροι για να παραδοθεί εκ νέου το ανακαινισμένο συγκρότημα. Προφανώς δε, μίλησε για τα Βιομηχανικά Πάρκα (αξιολόγηση φακέλων και σύντομα ένταξη πάρκων σε χρηματοδότηση), ενώ κάλεσε τις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς καθώς αναγεννιούνται μέσω αυτών. Και μεταξύ άλλων, «άφησε ανοιχτό» το θέμα να δούμε και άλλες κινήσεις αλά HelleniQ Energy υπό τον νέο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Το οικονομικό αποτύπωμα παραπέμπει, ως προϋπολογισμός, στο 2% του ΑΕΠ (κρατική συμμετοχή, με ΕΣΠΑ, RRF), δίχως τη μόχλευση άλλων τόσων κεφαλαίων.

Η τεχνολογία δίνει και πάλι λύση

Με την βοήθεια της τεχνολογίας θα δοθεί λύση στην οπαδική βία και συγκεκριμένα στα ονομαστικά εισιτήρια που θα πρέπει να εφαρμόσουν, μεταξύ άλλων, οι ομάδες. Η ιδέα για να διασφαλίζεται πως το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό και δεν αλλάζει χέρια μεταξύ των φιλάθλων είναι να γίνει ηλεκτρονικό και να αποθηκεύεται σε κάποιο ψηφιακό πορτοφόλι. Με τον τρόπο αυτό για να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος από τον πραγματικό κάτοχο θα πρέπει να έχει το smartphone του, κάτι που δύσκολα εμπιστεύεται κανείς σε κάποιον τρίτο. Οι σχετικές ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες του σχεδίου φέρεται να έχουν ήδη καθοριστεί και οι ανακοινώσεις αναμένονται πολύ σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα

16:35

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από COVID - 9 διασωληνωμένοι

16:34

Υπ. Υγείας: Σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ

16:29

Τριαντόπουλος: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία

16:11

Ο Μιχαλολιάκος ήταν εκτός φυλακής από το 2022 - Γιατί αφήνεται ελεύθερος τώρα;

16:10

Μακρόν: Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη

16:09

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

15:53

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

15:47

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα «mybusinesssupport» για ενίσχυση επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου

15:45

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

15:30

ΟΛΘ: Παραιτήθηκε από το δ.σ. η κ. Ειρήνη Χάδιαρη

15:28

Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

15:22

Κλείνει προσωρινά στις 10 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

15:05

Ισραήλ: Συνεδριάζει σήμερα το πολεμικό συμβούλιο- Τα θέματα που θα συζητηθούν

14:53

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

14:53

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31/5 η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

14:48

Bloomberg: Η Huawei χρηματοδοτεί κρυφά αμερικανικές έρευνες

14:43

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα μπορεί να χρειαστεί 80 χρόνια

14:34

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα

14:24

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα-Αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

14:20

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

14:15

Ρωσία: Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

14:09

Ιταλία: Ο όμιλος Campari εξαγόρασε το κονιάκ Courvoisier για ένα δισ. ευρώ

14:06

Καλή ανάσταση και στην πραγματική οικονομία

14:03

Tην κεντρική αγορά στο Μαρούσι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

13:54

Deloitte: Η ΑΙ προχωρά γρήγορα αλλά το κλειδί για μεγαλύτερη πρόοδο είναι η πραγματοποίηση οργανωτικών αλλαγών

13:43

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποτρέψει ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

13:40

ΕΕΕΠ: Προγραμματικές συμβάσεις με Πανεπιστήμια με στόχο την «θωράκιση» της αγοράς παιγνίων και την προστασία των παικτών

13:35

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

13:34

ΕΒΕΑ: Επιτάχυνση αποπληρωμής στα προγράμματα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή»