Χατζηδάκης: Έκτακτο ECOFIN στις 20 Δεκεμβρίου - «Κλειδώνει» το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Έκτακτο ECOFIN στις 20 Δεκεμβρίου - «Κλειδώνει» το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο
H σύνοδος, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. 

Έκτακτη σύνοδος του Ecofin θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος το αποκάλυψε από το βήμα του OT Forum.

H σύνοδος, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Όπως σημείωσε, μεταξύ των κρατών-μελών έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ποσοστό 95%. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες, προκρίνει την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων. «Δεν θέλουμε οι δημοσιονομικοί κανόνες να υπονομεύουν την ανάπτυξη», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε ότι μαζί με άλλες χώρες «θα πετύχουμε αρκετά», όπως να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση καλύπτει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Το 2024 πάντως θα χρειαστεί να κατατεθεί νέο μεσοπρόθεσμο με βάση τους νέους κανόνες.

Ο «οδικός χάρτης» του 2024

Κατά την διάρκεια του forum ο υπουργός τόνισε ακόμα πως στον «οδικό χάρτη» του 2024 περιλαμβάνεται ένας νόμος που θα αφορά το Υπερταμείο, με θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας θυγατρικών προς την κατεύθυνση να προσελκύουν ευκολότερα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και, ευρύτερα, την μεγαλύτερη ευελιξία. Θα υπάρξει παράλληλα ένα νέο επενδυτικό ταμείο, ως θυγατρική του υπερταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.

Επεσήμανε ότι θα ληφθεί επίσης πρωτοβουλία για τις παραλίες και τους αιγιαλούς αλλά και κωδικοποίηση της φορολογίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των επιδομάτων με μέτρα μόνιμης ενίσχυσης του εισοδήματος.

Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι ανισότητες, ενώ παράλληλα υπήρξε – όπως είπε – σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, ενώ σημείωσε ότι ο νέος νόμος καθιστά υποχρεωτικό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τους servicers, όταν πρόκειται για ευάλωτους δανειολήπτες.

Υποστήριξε επίσης, ότι πλησιάζει ο χρόνος για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου από την Ελλάδα, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν αυτό θα συμβεί εντός του 2024, ενώ τόνισε ότι θα προπληρωθούν διμερή δάνεια.

Σημείωσε ότι στον τομέα των φοροαπαλλαγών εντάσσονται πολλά μέτρα κοινωνικής προστασίας τα οποία δεν γίνεται να περιοριστούν. Ως πρώτα βήματα για το νέο έτος, τέλος, παρουσίασε τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αλλά και την εφαρμογή ρυθμίσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Οι διεθνείς οργανισμοί διαψεύδουν τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΣΤΑΤ»

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης - Στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Σύνοδος Κορυφής: Ψηλά στην ατζέντα οι δημοσιονομικοί κανόνες - Σε συμβιβασμό χάριν της ενότητας καλεί ο Σ. Μισέλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider