Αυστραλία: Σε υψηλό 12 ετών τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Σε υψηλό 12 ετών τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών, βάζοντας τέλος σε ένα τετράμηνο σταθερής οικονομικής πολιτικής, αν και άφησε ανοιχτό εάν θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη σύσφιξη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών, βάζοντας τέλος σε ένα τετράμηνο σταθερής νομισματικής πολιτικής, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Αναλυτικότερα, η Reserve Bank of Australia (RBA) ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35%, υπογραμμίζοντας πως τα πρόσφατα δημοσιονομικά στοιχεία, υποδηλώνουν πως υπήρχε ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

«Εάν απαιτηθεί η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να εξασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα, αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και την εξελισσόμενη εκτίμηση των κινδύνων», αναφέρει σε δήλωσή της η διοικητής της RBA, Michelle Bullock.

Σημειώνεται πως η οικονομική ανάπτυξη στην Αυστραλία έχει ήδη επιβραδυνθεί σε χαμηλό δύο ετών στο 2,1%, και η RBA βλέπει να προσεγγίζει το 1% το 2024, όταν θα φανεί ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων.

Τα επιτόκια έχουν πλέον αυξηθεί κατά 425 μονάδες βάσης από τον Μάιο της περασμένης χρονιάς, προσθέτοντας χιλιάδες δολάρια στις αποπληρωμές ενυπόθηκων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Αναβάθμισε στο 5,4% την πρόβλεψη για την φετινή ανάπτυξη της Κίνας - Οι κίνδυνοι παραμένουν

Ευρωζώνη: Τα πρωτοφανή επίπεδα χρέους θα φέρουν μια νέα κρίση;

Κίνα: Κάμψη στο εμπορικό ισοζύγιο Οκτωβρίου με απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider