Επιτόκια: Έχουν φθάσει στο peak τους; Πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις - Τα «στοιχήματα» της αγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια: Έχουν φθάσει στο peak τους; Πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις - Τα «στοιχήματα» της αγοράς
Καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν «φρενάρει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται τώρα στο πότε θα έλθει η μείωση. 

Καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν «φρενάρει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται τώρα στο πότε θα δρομολογηθούν οι πρώτες μειώσεις.

Η Federal Reserve, η ΕΚΤ και η BoE υλοποιούσαν γύρους αυξήσεων επιτοκίων εδώ και 18 μήνες, σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Και οι τρεις Τράπεζες επέλεξαν να προβούν σε παύση στις τελευταίες τους συνεδριάσεις, με την αγορά να αναπτύσσει προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, παρά τις επιφυλάξεις που φαίνεται να τηρούν οι αξιωματούχοι.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά από 11 αυξήσεις, με τον Τζερόμ Πάουελ πάντως να διαμηνύει ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει. Και παρά το «παράθυρο» για νέα αύξηση που άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής της Fed, οι αγορές επέλεξαν να κάνουν focus στην απόφαση της Τράπεζας να αφήσει στον «πάγο» τα επιτόκια.

Πλέον, τα «στοιχήματα» φαίνεται να θέλουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed, τον Μάιο του 2024, ενώ οι αγορές αναμένουν συνολικές μειώσεις 100 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται τώρα κάτω από το 2,5%» παρατήρησαν οι αναλυτές της DBRS Morningstar, σύμφωνα με το CBNB.

Εντούτοις, ο Jim Reid της Deutsche Bank έσπευσε να κρούσει «καμπανάκι» για την υπερβολική αισιοδοξία στην αγορά.

«Σαφώς τα επιτόκια δεν πρόκειται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πάντα, αλλά στις προηγούμενες έξι περιπτώσεις είδαμε να διαψεύδονται οι ελπίδες για βραχυπρόθεσμες μειώσεις επιτοκίων, κάθε φορά. Σημειώστε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωρισμό πάνω από τον στόχο σε κάθε χώρα της G7» τόνισε.

Υπενθυμίζεται, εν τω μεταξύ, ότι τον προηγούμενο μήνα, και η ΕΚΤ προχώρησε σε παύση, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έπεσε σε χαμηλό διετίας, στο 2,9%, τον Οκτώβριο, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Η αγορά «βλέπει» επίσης μειώσεις επιτοκίων 100 μονάδων βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αναμένοντας την πρώτη κίνηση τον Απρίλιο.

Ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος στην AXA, παρατήρησε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου ενίσχυσαν το μήνυμα ότι «ο αποπληθωρισμός έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη».

«Φυσικά, δεν αποκλείεται να βρεθεί μια ''γραμμή αντίστασης'' πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο, η επιβεβαίωση ότι η Ευρωζώνη φλέρταρε με την ύφεση το περασμένο καλοκαίρι μειώνει αυτή την πιθανότητα» δήλωσε.

«Σαφώς, το να περιμένει κανείς ο πληθωρισμός να φθάσει στο 2% πριν από τη μείωση των επιτοκίων θα ήταν ''υπερβολικό''» επεσήμανε ο ίδιος.

Τέλος, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την περασμένη Πέμπτη αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά από 14 συνεχόμενες αυξήσεις.

Ωστόσο, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας επανέλαβαν την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τον πληθωρισμό της Βρετανίας να παραμένει σταθερός στο 6,7% τον Σεπτέμβριο.

Παρ'όλα αυτά, η αγορά «ποντάρει» σε μειώσεις 60 μονάδων βάσης των επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο του 2024, ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Διαβάζοντας τον πληθωρισμό... αλλιώς

Τι βλέπουν οι επιχειρήσεις για το επόμενο 12μηνο – Εντείνεται ο προβληματισμός για τα υψηλά επιτόκια 

gazzetta
gazzetta reader insider insider