Χατζηδάκης (Economist): Προτεραιότητά μας η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης (Economist): Προτεραιότητά μας η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και πάταξη της φοροδιαφυγής περιέγραψε ο υπουργός. Πότε θα μειωθούν περαιτέρω οι φόροι, ποιοι είναι οι άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα είχε και συνεχίζει να έχει αναπτυξιακή στρατηγική και ευελιξία χωρίς να υπονομεύει τις δημοσιονομικές προοπτικές της, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στην τρίτη μέρα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, ενώ παράλληλα περιέγραψε τους δύο βασικούς στόχους της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, και άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μείωση της φορολογίας υπό προϋποθέσεις.

Ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει ως άξονα της πολιτικής της τον συνδυασμό μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, παράλληλα με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βοήθειας στους ασθενέστερους.

Αναφέρθηκε στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο:

  • Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που θα δημιουργήσουν νέα έσοδα για το Δημόσιο και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
  • Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία περιορίστηκε μεν τα τελευταία χρόνια σημαντικά, όπως πιστοποιεί και σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Το αμέσως επόμενο διάστημα όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο. «Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να εκμεταλλευτούμε την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός τόνισε πως η επίτευξη του στόχου θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών πέρα από αυτή που ήδη έγινε την προηγούμενη τετραετία.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για ένα προοδευτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις τομές που έχουν ήδη γίνει.

Διαβάστε επίσης:

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τριών τεσσάρων τελευταίων ετών που διεθνώς έθεσαν πολλά εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη: η πανδημία, ο πόλεμος στην Oυκρανία καθώς και η ενεργειακή κρίση προστέθηκαν στις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες προϋπήρχαν, όπως τα λεγόμενα mega trends της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης καθώς και οι δημογραφικές απειλές.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, δεν είναι απομονωμένη ως χώρα, και αν και επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, έχει γίνει πιο προσαρμοστική και ανθεκτική και μπορεί να αξιοποιεί τις ευκαιρίες οι οποίες προκύπτουν μέσα από τις κρίσεις και τις μεταβάσεις, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεκόρ στις εξαγωγές, την αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας καθώς και την υποχώρηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε τρεις εξελίξεις οι οποίες αποδεικνύουν την πρόοδο της Ελλάδας:

  1. Ο Economist συμπεριέλαβε την χώρα μας στις πρωτοπόρες της ΕΕ στην τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά και στην πράσινη μετάβαση.
  2. Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον 4ο συνολικά οίκος αξιολόγησης και 2ο αναγνωρισμένο από την ΕΕ και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων.
  3. Η πρόσφατη επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank που είναι και η πρώτη επένδυση σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η διαδικασία της αποεπένδυσης του TΧΣ σου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Mάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας πλέον έχει γίνει ένα κομμάτι της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας με προοπτικές περαιτέρω ανόδου.

Επεσήμανε πως δουλειά της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την καλή πορεία γιατί αυτό το οποίο συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η «επανάσταση της κοινής λογικής μετά από καιρό» ενώ προανήγγειλε πως θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, πάντοτε με γνώμονα το συνδυασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης, με μία πολιτική φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλά 13 ετών οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. 

ΔΕΗ: Στο 1,5 δισ. τα EBITDA με την εξαγορά της Enel Romania – Ανοίγει νέος «κύκλος» ανάπτυξης

Φορολογική ενημερότητα: Σε ποιες περιπτώσεις «μπλοκάρει» η έκδοση του πιστοποιητικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider