Γιατί η Κίνα εφαρμόζει πολιτική δύο «ταχυτήτων» στα επιτόκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Κίνα εφαρμόζει πολιτική δύο «ταχυτήτων» στα επιτόκια
Μείωσε το επιτόκιο για μονοετή δάνεια αλλά όχι για τα πενταετή. Στόχος η στήριξη της οικονομίας αλλά όχι της αγοράς ακινήτων.

Προκειμένου να τονώσουν την αδύναμη οικονομία, οι κορυφαίες κινεζικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού χθες. Όπως αναμενόταν, η κεντρική τράπεζα Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου αναφοράς για τα μονοετή δάνεια- ωστόσο, το επιτόκιο για τα πενταετή δάνεια παρέμεινε εκπληκτικά αμετάβλητο.

Αυτό αναμένεται να καταστήσει φθηνότερο τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις, σχολιάζει η Handelsblatt. Οι αρχές ελπίζουν ότι οι εταιρείες θα επενδύσουν περισσότερο με αυτόν τον τρόπο και έτσι θα στηρίξουν την εξασθενημένη οικονομία. Ωστόσο, η ζήτηση για δάνεια ήταν πολύ αδύναμη πρόσφατα λόγω των δυσοίωνων προοπτικών ανάπτυξης.

Τα επιτόκια αναφοράς δημοσιεύονται κάθε μήνα από την κινεζική κεντρική τράπεζα (PBoC). Πρόκειται για τα επιτόκια δανείων με βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λήξεις που προσφέρουν οι 18 κορυφαίες τράπεζες στους πιο φερέγγυους πελάτες τους. Βασίζονται στο βασικό επιτόκιο της PBoC, το οποίο μειώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2020.

Τα περισσότερα δάνεια βασίζονται στο επιτόκιο αναφοράς ενός έτους. Το επιτόκιο για τα πενταετή δάνεια επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τα στεγαστικά δάνεια.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους (LPR) είναι πλέον κατά δέκα μονάδες βάσης χαμηλότερο, στο 3,45%, ενώ το πενταετές LPR παραμένει στο 4,20%. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μείωση και των δύο επιτοκίων, σύμφωνα με την Handelblatt.

Οι επενδυτές στην Ασία είχαν μικτή αντίδραση στην απόφαση για τα επιτόκια χθες: ενώ το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε 0,7% χαμηλότερα και ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών στη Σαγκάη και τη Σενζέν σχεδόν 1% χαμηλότερα, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο με 225 μετοχές κέρδισε 0,4% και ο ευρύτερος κορυφαίος δείκτης 0,2%. Η Κίνα μείωσε για τελευταία φορά και τα δύο επιτόκια τον Ιούνιο για να ενισχύσει τον δανεισμό, αλλά αυτό είχε ελάχιστα αποτελέσματα.

Πολιτικά επιδιωκόμενη ψύξη του κλάδου των ακινήτων

Οι αρνητικές ειδήσεις από την οικονομία της Κίνας αυξήθηκαν. Ανακάμπτει από την περσινή ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός πολύ πιο αργά από ό,τι πολλοί ήλπιζαν. Καταναλωτές και επιχειρήσεις κάνουν περικοπές, οι εξαγωγές έχουν κατακρημνιστεί. Αλλά πάνω απ' όλα είναι η συνεχιζόμενη κρίση των ακινήτων και οι συνέπειές της για τις οποίες ανησυχούν οι ειδικοί. Και αυτό διότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει μέχρι σήμερα συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα έως και το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής.

Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, η κυβέρνηση άρχισε να ρυθμίζει πιο έντονα τον τομέα πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η επιβράδυνση προκαλεί επίσης σε ορισμένους κατασκευαστές δυσκολίες πληρωμών. Για παράδειγμα, πριν από δύο εβδομάδες η εταιρεία Country Garden αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν μπορούσε να καταβάλει εγκαίρως τους τόκους ορισμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή είχαν καλέσει εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τους ζήτησαν εκ νέου να αυξήσουν τον δανεισμό προκειμένου να τονώσουν την ανάκαμψη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν ζητούν αυτή τη στιγμή πολλές πιστώσεις. Συγκρατούν τις επενδύσεις λόγω των δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μετά τη συνάντηση με τους χρηματοοικονομικούς παρατηρητές, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας ανακοίνωσαν την επαναγορά των δικών τους χρηματοοικονομικών προϊόντων για να στηρίξουν την αγορά ενόψει του συνεχιζόμενου ξεπουλήματος, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον έξι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των E-Fund Management και China Asset Management, δεσμεύονται να επενδύσουν το ισοδύναμο των 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας στην επαναγορά. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Guotai Junan θέλει μάλιστα να συγκεντρώσει σχεδόν 28 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, οι κρατικές τράπεζες στηρίζουν το κινεζικό νόμισμα με την πώληση ξένου νομίσματος. Δεδομένου ότι το γουάν δεν είναι ελεύθερα μετατρέψιμο, η συναλλαγματική ισοτιμία ελέγχεται με αγορές και πωλήσεις. Ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, το γουάν έχει υποτιμηθεί κατά έξι τοις εκατό έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι τράπεζες μειώνουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Λόγω της αδύναμης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας για ολόκληρο το έτος. Η ελβετική τράπεζα UBS μείωσε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της στο 4,8%. Μεγάλο μέρος της υποβάθμισης οφείλεται στην «επανεκτίμηση της ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων και των επιπτώσεων σε άλλους τομείς της οικονομίας», τονίζει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας Wang Tao.

Μια ασθενέστερη οικονομία στον τομέα των ακινήτων είναι πιθανό να μειώσει τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά και, συνεπώς, και τις βιομηχανικές επενδύσεις, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι επενδύσεις σε υποδομές θα περιοριστούν επίσης ως αποτέλεσμα, προσθέτει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βραδύτερη ανάπτυξη εμποδίζει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Αυτό οδηγεί τους καταναλωτές να κρατούν τα χρήματά τους, γεγονός που αποδυναμώνει την αύξηση της κατανάλωσης. Επίσης, επειδή εκτιμάται ότι το 60% ή και περισσότερο του πλούτου των νοικοκυριών είναι επενδυμένο σε ακίνητα, «μια ασθενέστερη αγορά ακινήτων είναι πιθανό να επιβραδύνει την κατανάλωση των νοικοκυριών μέσω μιας αρνητικής επίδρασης του πλούτου», δήλωσε ο Wang.

Την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική τράπεζα Nomura είχε ήδη μειώσει την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας στο 4,6%. Η ίδια η κινεζική ηγεσία έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξης περίπου πέντε τοις εκατό για το 2023. Πολλοί εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη της οικονομίας. Παρόλο που οι αρχές έχουν παρουσιάσει πολυάριθμα σχέδια για τη στήριξη της οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συγκεκριμένα μέτρα μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ - Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Γερμανικές επιφυλάξεις για τα στοιχεία του χρέους

Επενδυτικοί φόβοι πως μια «στιγμή Lehman» για την Κίνα πλησιάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider