Η Κίνα μειώνει τα επιτόκια αλλά όχι όσο αποφασιστικά αναμενόταν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα μειώνει τα επιτόκια αλλά όχι όσο αποφασιστικά αναμενόταν
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε τη Δευτέρα το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, ενώ, σε μια απρόσμενη απόφαση, διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε τη Δευτέρα το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, ενώ, σε μια απρόσμενη απόφαση, διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων. Οι κινήσεις αυτές είναι πιο «αδύναμες» σε σύγκριση με την αποφασιστική παρέμβαση που αναμενόταν να κάνει η νομισματική αρχή μετά από μια σειρά οικονομικών στοιχείων που έδειξαν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παραπαίει.

Αναλυτικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο του μονοετούς δανείου της - το επιτόκιο που συνδέεται με τα περισσότερα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Κίνα κατά 10 μονάδες βάσης, από το 3,55% στο 3,45%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να αναμένει μείωση της τάξης των 15 μονάδων βάσης. Σημειώνεται ότι ήταν η δεύτερη φορά που η Κίνα μειώνει αυτό το επιτόκιο μέσα σε τρεις μήνες.

Παράλληλα, η PBOC άφησε αμετάβλητο στο 4,2% το βασικό επιτόκιο των πενταετών δανείων της -το επιτόκιο με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια- ενώ, και εδώ, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης λόγω των εντεινόμενων κινδύνων αθέτησης πληρωμών ελλείψει ρευστότητας στον κλάδο ακινήτων της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Country Garden βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ η Evergrande κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αίτηση για προστασία από την πτώχευση σε δικαστήριο του Μανχάταν.

«Η μη ικανοποιητική ανακοίνωση για τα επιτόκια ενισχύει την άποψή μας ότι η PBOC δεν σκοπεύει να στηρίξει τις πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων που θα απαιτούνταν για την αναζωογόνηση της πιστωτικής ζήτησης», έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής της Capital Economics για την Κίνα Julian Evans-Pritchard.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» οι αγορές

Γιατί εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider