Commerzbank: Βλέπει περαιτέρω πτώση της τουρκικής λίρας - Στις 30 λίρες ανά 1 δολάριο έως το τέλος του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Commerzbank: Βλέπει περαιτέρω πτώση της τουρκικής λίρας - Στις 30 λίρες ανά 1 δολάριο έως το τέλος του 2023
Η γερμανική τράπεζα τονίζει πως οι αλλαγές πολιτικής στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν αναμένεται να ανακόψουν την υποτίμηση της λίρας.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου προχώρησε την Πέμπτη η Commerzbank, με τη γερμανική τράπεζα να τονίζει πως οι αλλαγές πολιτικής στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν αναμένεται να ανακόψουν την υποτίμηση της λίρας.

Οι αναλυτές της Commerzbank αναφέρονται στις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τη διοίκηση της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Παρά τις αυξήσεις, ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 47,33% από 38,21% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 46,80%.

Η Commerzbank υπογραμμίζει πως η αλλαγή πολιτικής «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα ή ότι έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας».

Ακόμα, στο σχετικό report υπογραμμίζεται πως «καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου, οι προοπτικές για το πραγματικό επιτόκιο θα επιδεινωθούν, γεγονός που θα εντείνει περαιτέρω την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αυτό είναι το γνωστό σπιράλ πληθωρισμού-συναλλάγματος, ο λόγος για τον οποίο αποδυναμώσαμε σημαντικά τις προβλέψεις μας για τη λίρα στον απόηχο των προεδρικές εκλογών του Μαΐου».

Η εκτίμηση για τη λίρα

Έτσι, η Commerzbank εκτιμά πλέον πως η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει περισσότερο έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, «βλέποντας» την ισοτιμία στις 30 λίρες ανά 1 δολάριο μέχρι το τέλος του 2023. Στην προηγούμενη εκτίμηση, η Commerzbank ανέμενε πως η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στις 27 λίρες ανά 1 δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως λίγο πριν από τις 12:00 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), η λίρα έχανε 0,13% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. και η ισοτιμία ήταν στο 27,04 λίρες ανά 1 δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Κάμψη στον πληθωρισμό τον Ιούλιο - Αναμένονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Norges Bank

ΗΠΑ: «Κλειδί» η πορεία του δομικού πληθωρισμού για τις κινήσεις της Fed στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider