Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασιάζει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό - Στο 58% για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασιάζει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό - Στο 58% για το 2023
Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πολλά νέα χαμηλά ρεκόρ τους τελευταίους 18 μήνες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε υπερδιπλασιασμό των εκτιμήσεων της για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μέσα στο 2023.

Η διοικήτρια της τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από την ανάληψη της ηγεσίας της τράπεζας, δήλωσε την Πέμπτη πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να φτάσει το 58% στο τέλος του έτους έναντι του 22,3% που ήταν η πρόβλεψη της τράπεζας πριν από 3 μήνες.

Η Ερκάν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία, οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική, η ισχυρότερη από την αναμενόμενη εγχώρια ζήτηση και μια νέα προσέγγιση πρόβλεψης συνέβαλαν στην αύξηση των προβλέψεων.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Ερκάν διορίστηκε στην κεντρική τράπεζα στις 9 Ιουνίου και οι αναλυτές ανέμεναν πως ο διορισμός της από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή στη νομισματική πολιτική μετά από χρόνια χαμηλού κόστους δανεισμού και ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Η προσδοκία αυτή εκπληρώθηκε αργότερα μέσα στον Ιούνιο, όταν η κεντρική τράπεζα σχεδόν διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο από 8,5% σε 15%, την πρώτη της αύξηση από τον Μάρτιο του 2021. Ακολούθησε αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αν και αυτή ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

«Σαρώνει» η ακρίβεια

Ενώ η άνοδος των τιμών έχει ταλαιπωρήσει πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα στην Τουρκία, που φτάνουν το 85%. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 38,2% σε ετήσια βάση και στο 3,9% σε μηνιαία βάση.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Ερκάν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να ξεπεράσει το 60% στο τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για το τέλος του 2024, με τον πληθωρισμό στο 33% και την πρόβλεψή της για το τέλος του 2025 στο 15%.

Η... κατηφόρα της λίρας

«Μέσω των αποφάσεων για την ποσοτική σύσφιξη, θα διασφαλίσουμε μια σταθερή εξέλιξη της ρευστότητας της τουρκικής λίρας χωρίς να δημιουργηθεί υπερβολή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την εγχώρια ζήτηση» υποστήριξε η Ερκάν.

«Θα βελτιστοποιήσουμε δυναμικά τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης με συνεχή μέτρηση των επιπτώσεων των αποφάσεών μας στον πληθωρισμό, τις αγορές, τις νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες» ανέφερε η Τουρκάλα αξιωματούχος.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πολλά νέα χαμηλά ρεκόρ τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι έμποροι χωνεύουν τα χαμηλότερα επιτόκια στη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει προγράμματα νομισματικής σύσφιξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NielsenQ: Συνεχίστηκε η πληθωριστική άνοδος τιμών στη λιανική τροφίμων και στο α' εξάμηνο

Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - 9η συνεχόμενη παρέμβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider