Τουρκία: Επιτάχυνση του πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων - Στο +60,7% τα τρόφιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Επιτάχυνση του πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων - Στο +60,7% τα τρόφιμα
Τέλος σε ένα σερί αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Τουρκία. Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιούλιο, παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας με στόχο την καταπολέμηση των υψηλών τιμών.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 47,33% έναντι 38,21% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 46,80%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,49% έναντι 3,92% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,56%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 56,09% έναντι 47,33% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 54,5%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 60,7% τον Ιούλιο.

Η αντίδραση της λίρας

Στον απόηχο των ανακοινώσεων, η τουρκική λίρα διολισθαίνει έναντι του δολαριόυ στην αγορά συναλλαγμάτος.

Στις 11:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, η λίρα υποχωρούσε έναντι του αμερικανικού νομίσματος 0,10%, με την ισοτιμία στο 26,98 λίρες ανά 1 δολάριο.

Προς μεγαλύτερη άνοδο ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία βάζουν τέλος σε ένα σερί αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, τάχθηκε υπέρ μια πιο «παραδοσιακής» πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, με αυξήσεις των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Ιουλίου, η επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Η διοικήτρια της τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, είχε πει πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να φτάσει το 58% στο τέλος του έτους έναντι του 22,3% που ήταν η πρόβλεψη της τράπεζας πριν από 3 μήνες.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για το τέλος του 2024, με τον πληθωρισμό στο 33% και την πρόβλεψή της για το τέλος του 2025 στο 15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαζεύουν» τις απώλειες οι ευρωαγορές μετά από τις αποφάσεις της BoE

Ιαπωνία: Νέα επέμβαση της BoJ στις αγορές, για «φρένο» στις αποδόσεις των ομολόγων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider