ΕΕΕΠ: «Χτίζει» τείχος προστασίας κατά των κυβερνοεπιθέσεων – Προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: «Χτίζει» τείχος προστασίας κατά των κυβερνοεπιθέσεων – Προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό
Η προμήθεια τείχους προστασίας νέας γενιάς, μέσω του οποίου θα παρέχονται νέες δυνατότητες και εργαλεία στην Επιτροπή Εποπτείας – Ελέγχου Παιγνίων για την προστασία από απειλές του διαδικτύου είναι το αντικείμενο διαγωνισμού που προκήρυξε η Αρχή. 

Η προμήθεια τείχους προστασίας νέας γενιάς, μέσω του οποίου θα παρέχονται νέες δυνατότητες και εργαλεία στην Επιτροπή Εποπτείας – Ελέγχου Παιγνίων για την προστασία από απειλές του διαδικτύου είναι το αντικείμενο διαγωνισμού που προκήρυξε η Αρχή.

Ειδικότερα το έργο αφορά την «Προμήθεια Τείχους Προστασίας Νέας Γενιάς και την Παροχή Υπηρεσιών Εγκατάστασης, Παραμετροποίησης και Μετάπτωσης, Εκπαίδευσης, Συντήρησης και Υποστήριξης, καθώς και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Συνολικής Διάρκειας Τριάντα Οκτώ (38) Μήνων».

Κατά το σχεδιασμό του Έργου, ο ανάδοχος θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα και να δρομολογήσει τις κατάλληλες δράσεις για τη συμμόρφωση του Έργου με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR).
Σκοπός της εν λόγω προμήθειας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας της υποδομής πληροφορικής και επικοινωνιών που διαθέτει η Ε.Ε.Ε.Π., μέσω της εφαρμογής ειδικών τεχνικών για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό παντός τύπου απειλών του διαδικτύου.

Βασικό προαπαιτούμενο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας συνιστά η διαφύλαξη ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας των ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών. Η προαγωγή της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων δικτύων και υπηρεσιών αποτελεί μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την εμπέδωση εμπιστοσύνης στους χρήστες των ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών στις νέες τεχνολογίες, με σημαντικό όφελος για το συνολικό επίπεδο της «ψηφιακής» ανάπτυξης και της συνολικής κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Παράλληλα, νέες τεχνολογίες (5G, Artificial Intelligence, IoT, Cloud Computing, Big Data κλπ.) που μπορούν να μεταβάλουν ριζικά τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων - σε όρους ταχύτητας, εύρους και ποιότητας ψηφιακών υπηρεσιών - αυξάνουν τη συνολική επιφάνεια για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Η κυβερνοασφάλεια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η προστασία της υποδομής της Ε.Ε.Ε.Π. από τις αυξανόμενες και συνεχώς πιο εξεζητημένες κυβερνοαπειλές, επιτάσσει την άμεση υλοποίηση λύσεων κυβερνοασφάλειας που θα διασφαλίζουν σε υψηλό βαθμό την τεχνολογική υποδομή του εκάστοτε οργανισμού. Η προστασία των χρηστών, των εφαρμογών, καθώς επίσης και όλων των διακινούμενων πληροφοριών του οργανισμού, χρειάζεται να προστατευθεί με τεχνολογίες αιχμής, που θα εξασφαλίζουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας πληροφοριών που επιβάλλεται στις μέρες μας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η διαφύλαξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας προϋποθέτει μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση, μέσω της οποίας:

α) προσδιορίζονται οι άξονες παρεμβάσεων,
β) τίθενται στόχοι,
γ) αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και
δ) επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων.

Με την προμήθεια του εξελιγμένου τείχους προστασίας νέας γενιάς, ο οργανισμός εξασφαλίζει τεχνολογία αιχμής στην κυβερνοασφάλεια, με αποδεδειγμένη καινοτομία και πρωτοπορία.

Συγκεκριμένα, τα εξελιγμένα τείχη προστασίας νέας γενιάς (NGFW) διαθέτουν πληθώρα καινοτόμων χαρακτηριστικών ασφάλειας όπως: εξελιγμένους αλγορίθμους μηχανικής μαθησιακής (Machine Learning capabilities) για την περιμετρική ασφάλεια του οργανισμού, προστασία έναντι στις τελευταίας γενιάς κυβερνοεπιθέσεις [Gen VI (6 th Generation) cyberattacks], οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να παρακάμπτουν τις συμβατικές άμυνες που βασίζονται στην ανίχνευση και στον μετριασμό των επιπτώσεων από τις επιθέσεις.

Για την αντιμετώπιση των νέων απειλών, ευπαθειών και επιθέσεων τα εξελιγμένα τείχη προστασίας νέας γενιάς βασίζονται κυρίως στην πρόληψη ώστε να κατορθώσουν να αποτρέψουν μια απειλή πριν αυτή μπορέσει να εισέλθει στο εσωτερικό δίκτυο του οργανισμού και προκαλέσει τις όποιες δυσλειτουργίες.

Με την προμήθεια του νέου εξελιγμένου τείχους προστασίας θα παρέχονται νέες δυνατότητες και εργαλεία στην Ε.Ε.Ε.Π. για την προστασία από απειλές του διαδικτύου. Οι σημαντικότερες είναι οι κάτωθι:

✓ βελτιστοποίηση της εσωτερικής ασφάλειας, μέσω της δημιουργίας ζωνών προστασίας, με χρήση ενός αποκλειστικού διαχειριστικού περιβάλλοντος,
✓ παραμετροποίηση απλών αλλά και σύνθετων κανόνων για χρήστες-εφαρμογές-περιεχόμενο από ένα σημείο,
✓ SSL Investigation το οποίο βοηθά στην άμεση ανίχνευση και αποτροπή νεοεμφανιζόμενων απειλών,
✓ πλήρης παρακολούθηση του εσωτερικού δικτύου μέσω τεχνολογιών traffic identification, malware prevention, και threat intelligence,
✓ χρήση εξελιγμένων τεχνικών για την εύρεση/κατηγοριοποίηση των εφαρμογών-χρηστών περιεχομένου με σκοπό την αποτροπή απειλών,
✓ παρακολούθηση του εσωτερικού δικτύου στο μέγιστο δυνατό βάθος με σκοπό την αποτροπή κακόβουλης/υπερβάλλουσας κίνησης,
✓ διαδραστική γραφική αναπαράσταση των εφαρμογών, διευθύνσεων URL, απειλών, αρχείων δεδομένων και μοτίβων που διακινούνται στο δίκτυο,
✓ προσαρμοσμένες προβολές των τρεχόντων και ιστορικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΕΕΠ-ΕΑΣ Κύπρου

Νέο στρατηγικό σχέδιο με πέντε πυλώνες για την ΕΕΕΠ - Ο παίκτης στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider