ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,4% για το β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,4% για το β' τρίμηνο
«Σβήνοντας» σε ένα βαθμό τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στη χώρα εντός του έτους λόγω της σύσφιξης στη νομισματική πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ για το β' τρίμηνο του 2023, «σβήνοντας» σε ένα βαθμό τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στη χώρα εντός του έτους λόγω της σύσφιξης στη νομισματική πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 2,4% στο β' τρίμηνο έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones για ανάπτυξη 2%. Στο α' τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με τριμηνιαίο ρυθμό 2%.

Ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης για το β' τρίμηνο παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 1,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εξάλλου, ο δείκτης παραγγελιών διαρκών αγαθών για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,7% έναντι αύξησης 2% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο 1,3%.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, «έδειξε» προς το ό,τι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της εντός του 2023. Ο Αμερικανός τραπεζίτης υπογράμμισε την πρόθεση της Fed για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - 9η συνεχόμενη παρέμβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider