Fed: Επαρκής... ασάφεια του Πάουελ για τις αυξήσεις των επιτοκίων - «Όχι» σε μείωση το 2023

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Επαρκής... ασάφεια του Πάουελ για τις αυξήσεις των επιτοκίων - «Όχι» σε μείωση το 2023
Πηγή: Associated Press
Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στο «μέτωπο» αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Ο ίδιος «απομάκρυνε» το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων το 2023.

Στην πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων στην αμερικανική οικονομία «έδειξε» ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να είναι... διακριτικός σε σχέση με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, χωρίς να αποκλείει ένα «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, συνδέοντας τις ανάλογες αποφάσεις με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης υπογράμμισε την πρόθεση της Fed για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%.

Αναφερόμενος στο εάν η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια της περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πάουελ είπε πως η τράπεζα «θα καθορίσει την πολιτική της με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομία» το επόμενο χρονικό διάστημα.

O επικεφαλής της τράπεζας επανέλαβε πως η Fed στοχεύει στην επαναφορά του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2%. Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ είπε πως αυτή αποτελεί «θετική ένδειξη», αλλά υπογράμμισε πως «πρέπει να εστιάζουμε στην ευρύτερη εικόνα».

Ο ίδιος είπε πως η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ είναι «μια θετική ένδειξη», προσθέτοντας ότι είναι η αποτύπωση ενός μήνα.

«Εάν τα στοιχεία (για την πορεία της οικονομίας) δείξουν πως χρειάζονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων, αυτή θα είναι η απόφαση που θα πάρουμε».

Ο Πάουελ συμπλήρωσε πως η απόφαση της Fed για τη νομισματική της πολιτική τον Σεπτέμβριο θα κριθεί από τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, «τα οποία δεν διαθέτουμε ακόμα», όπως τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος είπε πως δεν αναμένει μια «στροφή» της Fed προς την αρχή μείωσης των επιτοκίων της τράπεζας εντός του 2023.

Η μάχη με τον πληθωρισμό

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%.

Πρόκειται για την ηπιότερη αύξηση του ετήσιου γενικού πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2021.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 5,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,4% τον Μάιο και έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε την ηπιότερη μηνιαία αύξηση του από τον Αύγουστο του 2021.

«Αποφυγή της ύφεσης»

Σημειώνεται πως σε σχετική ερώτηση, ο Πάουελ σημείωσε ότι η Fed δεν προβλέπει πλέον ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε πλέον πως μπορούμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% χωρίς να προβλέπουμε μια ύφεση» υποστήριξε ο Αμερικανός τραπεζίτης .

Το «ταμείο» της FOMC

«Κατά τον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές εξελίξεις» προστίθεται στο ανακοινωθέν, με τους αξιωματούχους να διατηρούν ανοιχτές όλες τις επιλογές τους: είτε να αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο είτε να τα αφήσουν στα επίπεδα που βρίσκονται ή να να κάνουν ένα «διάλειμμα», ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Επανέλαβε, δε, ότι ο τραπεζικός τομέας είναι «υγιής και ανθεκτικός», ενώ προειδοποίησε ότι η πιστωτική σύσφιξη αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομία μετά τις χρεοκοπίες τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ στις αρχές του έτους.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, εκτιμά η Fed, ενώ για την οικονομία σημείωσε ότι εξακολουθεί να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, σε μία ελαφρώς βελτιωμένη εκτίμηση από αυτή που είχε δώσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν είχε παρατηρήσει «ήπιo ρυθμό ανάπτυξης». Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 1,8%, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιέσεις στις ευρωαγορές, στον «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών

JP Morgan: «Βλέπει» τον χρυσό σε νέα ρεκόρ το 2024, αλλά και μειώσεις επιτοκίων από την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider