Bloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αφήσει οριστικά πίσω την ελληνική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αφήσει οριστικά πίσω την ελληνική κρίση
«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Πλώρη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων βάζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιβλητική πλειοψηφία που κέρδισε στις εκλογές έτσι ώστε να αφήσει τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κλεισμένα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια από το GLF, καθώς θέτει ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έως το τέλος του έτους, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Bloomberg Television, ο Μητσοτάκης έθεσε μια σειρά από σχέδια και στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που στοχεύουν στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά στους Ευρωπαίους ομολόγους τους και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% από 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Ο Μητσοτάκης κέρδισε μία ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές τις οποίες είχε προβάλει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Ανάμεσα τους και η εξάλειψη του χρέους της Ελλάδας των 356 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. «Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», προσέθεσε.

Η Moody's και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

Οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει μια επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ως αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει τώρα λιγότερο από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.

Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης σκιαγράφησε ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.

Το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε τον Μητσοτάκη να έχει «στα πόδια του» την ακροδεξιά —η οποία σημειώνει πρόοδο στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης— ενώ επίσης επεφύλασσε στους αριστερούς αντιπάλους του μια ήττα που έπεισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη πήρε το 40,6% των ψήφων, δίνοντάς του 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έκανε αυτό μετατοπίζοντας την παραδοσιακά του συντηρητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε πιο φιλελεύθερες θέσεις σε ζητήματα όπως οι νόμοι για τα LGBTQ, ενώ αντιμετώπισε τα προβλήματα μετανάστευσης που οδήγησαν στην άνοδο των εξτρεμιστών σε άλλες χώρες.

«Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», είπε ο Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Έκανε τη διαχείριση της οικονομίας σε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του για επανεκλογή, με το ΑΕΠ να έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώνει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τον γενικός Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο άνω του 39% φέτος.

Στη συνέντευξη της Τρίτης έδωσε επιπλέον πληροφορίες για τα κυβερνητικά σχέδια του: Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024, είπε ο Μητσοτάκης. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε προσφορά για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.

«Προσπαθούμε επίσης να εκχωρήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες.

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος., το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυτήν και ότι έχει ήδη λάβει την επίσημη έγκριση από την ΕΚΤ για να υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη – Θα επιμείνει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Τη Δευτέρα το ραντεβού Χατζηδάκη με τραπεζίτες - Ταμείο Ανάκαμψης, επιτόκια, ρυθμίσεις και Ηρακλής ΙΙΙ στο τραπέζι

ΕΥΔΑΠ: Ισχυρός ανταγωνισμός για το βιολογικό project (ΚΕΛ) των 110 εκατ. ευρώ – Οι 5 «μνηστήρες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider