Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια του μνημονίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια του μνημονίου
Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν να έχουμε την επενδυτική βαθμίδα, «αλλά θέλουμε και την επίσημη σφραγίδα από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Bloomberg. Στόχος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη αλλά και η ταχεία μείωση του χρέους.

Για την αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δεσμεύτηκε, μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλοντας ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τις αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από τα τέλη του έτους να αποπληρώσουμε το χρέος, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή 2 ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ. Στην εν λόγω κίνηση αναφερόταν εγκαίρως το insider.gr. Σημείωνεται ότι δεν είναι η πρώτη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής. Ανάλογη κίνηση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από συμφωνία στο Eurogroup που έλαβε χώρα την άνοιξη του ίδιου έτους.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μια ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για επιπλέον τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές που είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώνει συνεχώς το χρέος των 356 δισ. ευρώ της Ελλάδας, που είναι αυτή τη στιγμή το υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του φορτίου του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω την προσπάθεια να καταστήσω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για τις ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

«Θέλουμε και επίσημα την επενδυτική βαθμίδα»

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν τις απώλειές τους μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματεύονταν έως και το 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα παρουσίασαν μικρή μεταβολή.

Η πρόωρη αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που έστειλαν τη χώρα του στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση «junk». Τόσο η Moody's όσο και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

Οι επενδυτές συνέρευσαν φέτος στα ελληνικά ομόλογα με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ως τα ομόλογα με την καλύτερη απόδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει ρίξει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε κατά σχεδόν 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στο 2,5% περίπου. Το spread απόδοσης μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις -50 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει όλο το ποσό των δανείων που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια (GLF) που είχε λάβει από ευρωπαϊκές χώρες. Η διευκόλυνση αυτή αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αποπληρώθηκαν πρόωρα.

Οι επόμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας

Scope Ratings (BB+)4 Αυγούστου
DBRS Morningstar (BB)8 Σεπτεμβρίου
Moody’s (Ba3)15 Σεπτεμβρίου
S&P (BB+)20 Οκτωβρίου
Fitch Ratings (BB+)1η Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider