ΔΝΤ: Η αύξηση επιτοκίων αποκάλυψε τις αδυναμίες των τραπεζών - «Να περιμένετε σοκ», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Η αύξηση επιτοκίων αποκάλυψε τις αδυναμίες των τραπεζών - «Να περιμένετε σοκ», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα
Η απότομη αύξηση των επιτοκίων «αποκάλυψε τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα» επεσήμανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων «αποκάλυψε τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα» επεσήμανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την First Republic, τονίζοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος χρήζει παρακολούθησης για ενδεχόμενους περαιτέρω κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η ίδια σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του Milken Institute Global Conference, προειδοποίησε ότι οι επικεφαλής του κλάδου θα πρέπει «να περιμένουν σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν, γιατί θα έλθουν (σ.σ. σοκ)».

«Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα» επεσήμανε. «Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απότομη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά - πολλά χρόνια που παρέμεναν χαμηλά» συμπλήρωσε.

Το ΔΝΤ, τον προηγούμενο μήνα, προειδοποίησε ότι οι τραπεζικές αναταραχές θα αποτελέσουν πιθανότατα τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι υποβάθμισε τις προνβλέψεις ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μήνυμα που έσπευσε να υπογραμμίσει εκ νέου σήμερα η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομάδα αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ: Τι θα κάνουν με τα επιτόκια - Τα καθοριστικά στοιχεία και τα διλήμματα για το μετά

«Καμπανάκι» Morgan Stanley για τις αμερικανικές μετοχές - «Η Fed μπορεί να εκπλήξει αρνητικά τις αγορές»

gazzetta
gazzetta reader insider insider